Възможно ли е човек, акумулирал сериозен финансов ресурс в един сравнително неголям град, възприеман като банкова инстуция от десетки хора, да работи близо 20 години под радара на всички ведомства? Вчера Окръжна прокуратура представи подробности отколо ареста на пловдивския лихвар Стефан Асенов - Мендуто, като  показа само малка част от бизнесимеперията на циганския банкер. Имоти, коли , хотели, проститутки, големи суми пари, изнесени в чужбина и пр. По думите на Окръжния прокурор Румен Попов в продължение на години Мендуто е бил "свещена крава" за полиция, прокуратура, данъчни. 

"Асенов е твърдял, че има контакти с хора на високо ниво от почти всички държавни институции. Аз лично се съмнявам, че те са опъвали чадър над него, но има данни, че е ял и пил с полицаи и магистрати", посочи Румен Попов. Също така разкри, че лихварят бил изключително изнененадан по време на обиските в дома му, намекнал на полицаите , че са е объркали и че скоро ще им се обядят "откъдето трябва" , за да си ходят. 

Всъщност съмненията на Окръжния прокурор са напълно основателни. А изненадата, която Асенов е демонстрирал изобщо не е преиграна. Този "филм" той вече го е гледал още преди повече десет години. От прокуратурата съобщиха, че Мендуто бил с почти чисто криминално досие, с изключение на друбна кражба преди 15 години. 

Всъщност обаче както Стефан, така и неговата "Банка Менду" са били под наблюдението на полицията. Според бивши полицаи от Пловдив е имало информацията, че Мендуто е бил гарант по всички големи наркосделки в квартала. 

През 2007 година в Аджисан махала Криминална полиция разбива голяма наркобанда. В няколко паралелни операции са арестувани  единадесет  души от ромски произход, сред които и една жена. Те са развивали престъпната дейност в кварталите Аджисан махала и Столипиново. Според полицията групата е контролирала около 60 процента от наркопазара в Пловдив и региона.

Разследването на наркодилърите продължава повече от 5 месеца. Хероинът пристига в пакети от по няколко килограма от Турция, след което е поеман от местните дилъри, които също са го закупували на едро с пари в брой. В момента на залавянето са открити 206 гр. хероин със значителна чистота, смески за неговото разреждане и 25 хиляди лева, голямо количество чужда валута, както и електронна везна. За произхода на част от парите задържаните обяснили, че са от банкови кредити. Банката обаче не е сред познатите ни легални институции, а въпросната "Банка Менду". 

Сред задържаните са най- големите дълири в Аджисана -  Стефан Митков - Шенола,  Аксой, Дургун, Метин и Али. Година по-късно те са осъдени ефективно на по 4 години затвор. 

Банка Менду обаче продължава да работи на пълни обороти, защото разследването по тази линия е прекратено. Причината е, че ромският "банкер" е ценен източник на информация на друга служба. Всъщност това е един от най- разпространените начини за разпъване на чадър над определено лице. Хора от квартала го описват като "изключително нагъл" . 

Според източници на информация на TrafficNews Стефан Асенов действително е разполагал със стабилни контакти на високи нива в различните институции. Влиянието му се простирало и до ниво началници на отдели. Сред връзките му имало и известни пловдивски магистрати. "Някои от тези, които го пазеха, се издигнаха и вече са в София, а други се пенсионираха. Но той си плащаше сериозно и никой не го закачаше за нищо", коментират бивши полицаи. 

В този ред на мисли изненадата на Миндуто е била напълно основателна. 

Не по-малко основателно е негодуванието на Окръжния прокурор, защото превръщайки се в персонаж от "Недосегаемите", Стефан Асенов поставя под въпрос авторитета на институции като прокуратура, полиция , НАП и пр. Самият Попов съобщи, че в рамките на 24 часа са разпитани 60 човека, които са ползвали услугите на шано- банката, но нито един от тях не е искал да свидетелства, тъй като се страхували, че гневът на покровителите на Мендуто ще се стовари върху тях. 

Така че на полицаите и прокурорите, които разследват аферите на Асенов, се пада честта да измият срама от институциите, лепнат им от техни колеги. Но това няма са е достатъчно. За да бъде възстановено чувството за справедливост обществото иска да знае с кои полицаи и магистрати е "ял и пил"  банкерът без вратовръзка. Окръжният прокурор заяви, че ще работят усилено в тази посока, но ако няма солидни доказателства, покровителите на Мендуто едва ли ще видят килиите от вътрешната страна. А политиците ще продължат да спорят дали България е  под мониторинга на Европейската комисия заради съдебната реформа и борбата с корупцията.