10 години извършване на незаконна лихварска дейност, продажба на 200 луксозни автомобила, притежание на 50 лимузини на стойност 2 милиона лева, 15 недвижими имота, кооперации, жилища, автосалони и др. За цялото това имущество като данъци е платена символичната сума от 13 000 лева , като е очевидна пълната липса на контрол от страна на институциите. Така изглежда в цифри животът на лихваря Стефан Асенов - Мендуто, който вчера бе арестуван при мащабна полицейска акция. 

Разследването срещу него започва преди 5 месеца, след като в Окръжна прокуратура постъпва информация за незаконната му дейност и това, че над него е разпънат чадър от страна на различни институции. " В началото, когато ми съобщиха фактите не можах да повярвам. Проведох разговор с директора на полицията ст. комисар Йордан Рогачев и решихме да проверим информацията. Започна наблюдение, а за проверката знаеха съвсем малък брой служители. В процеса на разследването установихме, че въпросният човек има контакти на различни нива. Действително вчера той бе изключително изненадан, когато влязохме в дома му за обиск. Заяви ни, че след малко някой ще ни се обади и че сме се объркали. В интерес на истината никой не ни се обади" коментира окръжният прокурор Румен Попов. 

Според него сред контактите на Мендуто има полицаи, магистрати, данъчни. По информация на TrafficNews чадър има разпънат от служители на БОП и ДАНС.

"Банка Менду" , както го познават в ромската общност , е на пазара от 2008 година. Раздадените суми са в огромни размери. Давал е сериозни суми на лихва. Придобил е огромно количество недвижимо и движимио  имущество. Въпреки, че никой от фамилията не работи, семейството притежава 15 недвижими имота в Пловдив. В момента строят нова 6 етажна кооперация на ул. "Княз Черказки", дават жилища под наем. Към момента Асенов притежава 50 луксозни автомобила на стойност 2 милиона лева. През последните 10 години е продал над 200 коли и е сключил 161 ипотечни договора.  По всички тези сделки е платил само 13 000 лева. 

При обиските в дома му са намерени 100000  лева и килограм и половина злато.  "Основната част от парите му са в друга държава, с която ще водим кореспондеция, да ни бъдат приведени тук", коментира Попов.

При извършените и планирани процесуално следствени действия в  хотел "Мерита" на АМ "Тракия", който е собственост на Миндуто и брат му,   са открити 7 проститутки в момент на "активна професионална дейност". Те плащали на братята по 15 евро на клиент и по 5 евро на хотела. Клиентите били шофьори на тирове, които спирали на паркинга на магистралата. 

Прокуратурата е повдигнала обвинения на Стефан Асенов,  на жената , с която живее и на брат му. На тримата са повдигнати  обвинения за склоняване към проститутция, пране на пари , данъчни престтъпления, данъчни престъпления и др. 

"Няма как лица , които не работят да притежават такова имущество" заяви Румен Попов. 

До момента са разпитани над 60 свидетели. Повечето твърдят, че се страхуват да свидетелстват, заради контактите на лицето и позицията му в обществото. Тъй като им е осигурявал и обещавал опека от всички държавни институции, за които се сещате", коментира окръжният прокурор.