Шест етажна кооперация е последният проект на арестувания лихвар  Стефан Асенов – Мендуто. Бъдещата сграда трябва да се издигне на улица „Княз Черкезки”, на ъгъла с ул. „Стойчо Мушанов”. Теренът е почистен, но към строеж все още не е престъпено, видя наш репортер. Хора от районна разказаха, че имотът до скоро е бил зает от съборетени. Миндуто обаче откупил терена,  премахнал е старите постройки и го е подготвил за застрояване.

Въпросното място се намира само на километър от дома на лихваря и семейството му, в подножието на Стария град. Инвестицията за бъдещия палат обаче са пари, придобити от пране на пари, проституция и лихварство.

По тези три обвинения мъжът е привлечен като обвиняем, заедно с брат си и съпругата си – Кайме. Последната живеела с Мендуто на семейни начела. Жената е била собственичка и на колите, тя е обвинена в пране на пари. Кайме няма нито един работен час в живота си, неграмотна е и без образование.

Братът на Мендуто пък се е занимавал предимно с момичетата от хотел „Мерита”, собственост на Стефан Асенов. Той е събирал таксата за платена любов от 15 евро и 5 евро за стая. Припомняме, че според наши източници, братът на Мендуто е въртял лихварството в Столипиново. Помагал и в автокъщата, където са продавали луксозните коли.

По време на акцията в сряда сутрин са били задържани общо 9 лица, които по думите на прокуратурата са съпричастни към дейностите на Мендуто. Шестима са били разпитани като свидетели и освободени, а Стефан Асенов, брат му и жена му са с наложени "72 часа арест". Всичките задържани са от семейството на Мендуто, до един безработни. В момента те имат около 60 коли на тяхно име, като досега са намерени 15 автомобила на стойност 2 милиона лева.  Превозните средства са били нови модели, като такива под 100 хиляди лева е нямало в автопарка.

През 10-те години на развиване на бизнеса си, през Мендуто са минали над 200 автомобила. До момента обаче, нито един от роднините му, както и самия той не е подавал данъчни декларации.

Длъжниците, на които е давал заеми са стотици. Става дума за милиони „кредити”, които са били раздадени срещу лихва. Процентът по думите на разследващите, е варирал в зависимост от възможностите на лицето.

По непотвърдени данни, Мендуто е наследил бизнесът на най-големия лихвар сред ромите в Пловдив, известен като Алито.

Стефан Асенов е бил известен още и като „Банка Менду”. От данните по СРС-тата става ясно,че  за мъжа не са представлявали интерес дребните суми от 4 или 5 хиляди лева. Той е предоставял суми от 200 хиляди лева, а дори и нагоре.

Как е функционирала престъпната група? Чрез чадър от служители в различни институции, сред които такива от ДАНС и БОП.

До момента по случая са разпитани над 60 души, като голяма част от тях са премълчали за дейността на Миндуто, а причината – страх. На други пък Мендуто е предлагал опека и защита от институциите.

„Тези хора твърдяха, че Асенов има връзки на много високо ниво и заради това ги е страх да говорят. Нещо повече - той бе изключително изненадан, когато влязохме в дома му за обиск. Заяви ни, че след малко някой ще ни се обади и че сме се объркали. В интерес на истината никой не ни се обади. Разпитахме и потърпевшите, които са взимали заеми. Всички до един твърдят, че всеки момент Миндуто ще бъде освободен и не вярваха да се стигне до съд" коментира окръжният прокурор Румен Попов по време на брифинг.

„Всички, които са имали досег до него, ще бъдат подведени под отговорност. Имаме данни за контакт, имаме и приложени СРС-та. Основната задача е да се работи по линията на този чадър”, допълни Попов.

Окръжният прокурор бе категоричен, че при повдигане на обвинения спрямо лицата, ще бъде подаден сигнал до комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и ще бъдат запорирани всички сметки, движимо и недвижимо имущество.

Стефан Асенов е бил арестуван преди 15 години за кражба. От тогава до днес от прокуратурата и МВР не са били чували за него и бизнеса му.

Бъдещата кооперация: 

Миндуто и палата му: