Агенция „Пътна инфраструктура” е внесла инвестиционното си намерение за изграждането на Югоизточния обход на Пловдив, който трябва да свърже Скобелева майка с Околовръстното на пътя за Асеновград, научи TrafficNews.bg.

Проектът вече е внесен в РИОСВ за оценка на въздействието на околната среда, за да се прецени дали има необходимост от екологична оценка. След становището от екоинспекцията може да се започне и с процедурите за избор на изпълнител.  Въпреки че реалните строителни дейности се очакваха догодина, още през тази може да се направи първата копка.  

Дотогава се очаква да бъде завършен и пътя Пловдив – Асеновград с локалите и кръговоите кръстовища . Фирмата изпълнител вече е избрана в лицето на  „ИСА - 2000”, която извърши всички дейности по трасето. Общо  с трите пуснати поръчки сумата за пътя мина 55 млн. лева.

Именно АПИ ще провежда процедурите по изграждането на новия лъч, който ще затвори ринга на Околовръстното шосе.

По предварителни оценки цената на новия лъч в едната лента ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък. Трасето ще свързва Родопите с магистрала Тракия.  Там трябва да бъде направен и път, който да стигне до летище Пловдив през улица „Недялка Шилева” в „Тракия”.

С изграждането на лъча на практика огромна част от транзитния трафик, който минава през Пловдив, ще се пренасочи по него. Това важи за направленията от АМ „Тракия” към Родопите, а дори и тежкотоварните превозни средства към Митницата.

В същото време премиерът заяви, че е наложително да се изгради ново Околовръстно шосе на Пловдив, иначе градът ще се затапи. Той обясни, че ще трябват около 20 млн. лева на възел, а реалните дейности по удвояването ще започнат след пътя Пловдив – Асеновград и новата връзка от Скобелева майка.