Габровецът Дилян Бетев, който погуби невръстния си син, е бивш професионален военен. Участвал е в мисия в Ирак, след която е напуснал армията, защото изпаднал в депресия. Тази версия разказаха пред TrafficNews хора, които познават 31-годишния мъж още от младежките му години.
 
Според тях Дидо, както е известен Бетев, заминал с един от последните наши военни контингенти, които са служили в иракския град Кербала, където през декември 2003 г. загинаха петима наши бойци, а 27 бяха ранени. По време на престоя там постоянно имаше инциденти и рискови ситуации.
 
За последно български рейнджъри бяха част от силите на международните миротворци в размирния град през 2008 г., когато Дилян е бил на 20 години. Според неговите познати след завръщането му той страдал от посттравматичен стрес, депресия и проблеми с контролиране на гнева. 
 
Бил е подложен на специално лечение, но то не дало особени резултати. Дълго време трябвало да пи ехапчета. След напускането на армията Дилян тръгнал по кривия път и се забъркал с криминални типове. Така се стигнало до арести и дори престой в затвора заради участие в обири и пласиране на дрога.
 
Заради редовната употреба на наркотици и алкохол Бетев е бил твърде неуравновесен и склонен към изблици на агресия, затова и много от съседите му смятали, че психически не е добре.
 
Психологическа експертиза трябва да установи дали той е напълно адекватен. Според неофициална информация Дилян първо е признал, че е хвърлил сина си с намерението да се самоубие след него, но след това е започнал да поддържа версия, че момчуто случайно е паднало от моста.
 
Броени дни преди да заведе 5-годишния си син на виадукта и да го бутне в бездната, Бетев е изтрил личния си профил във Фейсбук. По това време той безуспешно се е опитвал да издири и накара да се върне в семейното жилище приятелката му Поля Христова. Тя избягала след като той за пореден път зверски я пребил.
 
Най-странното е, че социалните служби в Габрово живеещите на семейни начала Дилян и Поля са били напълно нормална двойка, която се е грижела много добре за сина си.

 "Доходите им са били нормални. В нашата дирекция по никакъв повод не са постъпвали сигнали, че има рискове за здравето на детето. Впечатленията на служителите са, че момченцето се отглежда при много добри условия", твърди Радослава Христова от дирекция "Социално подпомагане".

 

Дидо бил надрусан, когато хвърлил сина си от моста!Назначена е психиатрична експертиза на детеубиеца от Габрово