Габровецът Дилян Бетев, който погуби невръстния си син, е бивш професионален военен. Участвал е в мисия в Ирак, след която е напуснал армията, защото изпаднал в депресия. Тази версия разказаха пред TrafficNews хора, които познават 31-годишния мъж още от младежките му години.
 
Според тях Дидо, както е известен Бетев, заминал с един от последните наши военни контингенти, които са служили в иракския град Кербала, където през декември 2003 г. загинаха петима наши бойци, а 27 бяха ранени. По време на престоя там постоянно имаше инциденти и рискови ситуации.
 
За последно български рейнджъри бяха част от силите на международните миротворци в размирния град през 2008 г., когато Дилян е бил на 20 години. Според неговите познати след завръщането му той страдал от посттравматичен стрес, депресия и проблеми с контролиране на гнева. 
 
Бил е подложен на специално лечение, но то не дало особени резултати. Дълго време трябвало да пи ехапчета. След напускането на армията Дилян тръгнал по кривия път и се забъркал с криминални типове. Така се стигнало до арести и дори престой в затвора заради участие в обири и пласиране на дрога.
 
Заради редовната употреба на наркотици и алкохол Бетев е бил твърде неуравновесен и склонен към изблици на агресия, затова и много от съседите му смятали, че психически не е добре.
 
Психологическа експертиза трябва да установи дали той е напълно адекватен. Според неофициална информация Дилян първо е признал, че е хвърлил сина си с намерението да се самоубие след него, но след това е започнал да поддържа версия, че момчуто случайно е паднало от моста.
 
Броени дни преди да заведе 5-годишния си син на виадукта и да го бутне в бездната, Бетев е изтрил личния си профил във Фейсбук. По това време той безуспешно се е опитвал да издири и накара да се върне в семейното жилище приятелката му Поля Христова. Тя избягала след като той за пореден път зверски я пребил.
 
Най-странното е, че социалните служби в Габрово живеещите на семейни начала Дилян и Поля са били напълно нормална двойка, която се е грижела много добре за сина си.