Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции на висши държавни служители, които не са били декларирани.

Искането на Цацаров идва на фона на настояването на президента Румен Радев да излязат наяве офшорките на политиците и имотите им зад граница.

Подобно искане той отправи на последния Консултативен съвет на национална сигурност, който беше посветен на темата борба с корупция.

Радев направи искането си на фона на скандала с имотите на властта, станал известен като "Апартаментгейт". Преди дни пък Цацаров се срещна с Радев като част от консултациите, които държавният глава започна за избор на нов главен прокурор.

Депутатите от мнозинството харесаха идеята.

"Общественият интерес налага това нещо", заяви Емил Димитров от Обединените патриоти.

По негови думи е нормално тези данни да излязат на светло и това ще има добър ефект за политиците, които нямат офшорни сметки и нарушения.

"Това ще даде на хората, които нямат участие начин да се защитят", заяви той.

Радев за имотите на властта: Идва следващ етап - сметките в офшорни компанииИво Христов е добро решение за България в Европа, заяви държавният глава

Бизнесмени към Плевнелиев: Защо да инвестираме, Радев твърди, че има корупция!Той обаче подкрепи призива на президента да се разследват офшорните сметки на политиците