Държавният глава Румен Радев настоя за още разкрития за имуществото на властта. В свое интервю за "Панорама" по БНТ той отрави остри критики към управляващите - от законодателството, до отношенията между институциите. Отрече категорично да има общи действия с опозицията в лицето на БСП. Нарече обаче кандидатурата на бившия шеф на кабинета си Иво Христов "добро решение за България".


За Иво Христов и отношенията с БСП

Президентът Румен Радев категорично отрече да има нещо общо с издигането на бившия шеф на кабинета си Иво Христов за евродепутат.
"Аз освободих Иво Христов, колкото и да ми е нужен, въпреки това го освободих", заяви той. Държавният глава обаче даде ясно да се разбере, че го подкрепя.

"Мое твърдо убеждение е, че бъдещето на България зависи в голяма степен от това колко можем да се интегрираме в Европа. За да имаме пълноценна интеграция, трябва в ЕП да отидат личности, които познават добре европейската и история и европейската култура, динамиката на политическите, икономическа ситуация. Господин Христов, със своите качества и със своя опит, ще бъде едно много добро решевние за България ", каза държавният глава. Румен Радев категорично отхвърли твърденията, че стои от страната на БСП в политическата битка и прави опит да прелее от своето влияние към столетницата.

 

За "Апартаментгейт"

 

По думите на президента скандалът с евтините имоти на властта трябва да има последствия, защото "той носи мощен заряд". Румен Радев настоя разкритията за продължат, но този път да бъдат направени от държавните органи, а не от медиите.


"Трябва да се продължи нататък. Идва следващ етап - сметките навън, офрошни компании. Ние имаме от какво да се притесняваме, не само сметки и офшорни транзацкии, но и иимоти у нас и зад граница на името на подставени лица", заяви държавният глава.

"Аз питам и ще трябва да питаме всички. И не само да питаме ами да искаме и резултати", допълни той.
Радев беше категоричен, че сега действащият закона за борба с корупцията не работи. Отрече обаче че критиките му към закона са само с цел неговата промяна, така че държавният глава да назначава шефа му.

 

За твърденията около неговите имоти

В последната седмица в медиите се тиражира информация за ведомствен апартамент, закупен на преференциални цени от държавния глава Румен Радев. Той категорично ги отхвърли.
"Жалките напъни да бъде въвлечен в имотните далавечри на властта само ме амбицират да бъда още по-непримиим всичко да излиза на яве", каза той.
Той призна, че е закупил апартамент от фонда на Министерството на отбраната, докато е бил в армията, но на цени, определени от министерството.

 

За "пълзящата диктатура"

Президентът Румен Радев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че се прави опит от политическите опоненти на ГЕРБ да се наложи "пълзяща диктатура". Държавният глава беше категоричен, че не се разпознава думите на министър-председателя.
"Откъдето и да го погледнем една диктатура може да се осъществи само от властта. Няма как един диктатор да бъде извън управление", каза президентът.


Той обаче беше категоричен, че трябва да има промяна в страната. "Решителна и безкомпромисна".
"Целта ми е България да стане нормална, просперираща, европейска държава и всеки да бъде свободен да заяви волята на своя глас", каза още държавният глава