Втори градски център на Пловдив или жилищно гето с огромни комплекси? Това са двата варианта пред квартал „Гладно поле”, а нещата изглежда отиват към втория сценарий.  Въпреки намеренията на градските власти районът върху бившата казарма да се превърне във втори градски център, където да се изнесе администрацията и Hi-Tech паркове, военните се готвят да продадат имотите.

Военните дадоха само 16 дка, а останалите 60 дка вече са предвидени за продажба, а търгът за тях ще бъде до края на годината, научи TrafficNews.bg. Само преди дни приключиха и първите търгове на имоти, собственост на МО в Пловдивска област. Близо 150 дка бяха продадени на общата сума от малко над 1,4 млн. лева.

Военните продадоха 150 дка апетитни имоти край Пловдив, собствениците на „Сиенит” взеха лъвския пай„Агро Търговия” ООД с управител Пламен Панчев спечели търга за 115 дка за 829 хил. лева за терена край Куклен

Големият въпрос е какво ще се построи на мястото на казармите в Пловдив.  В момента терените там са със специален статут, като новият собственик ще трябва да го промени, за да строи.

Действащият общ устройствен план позволява там терените да се променят на „Устройствена зона на районни центрове”, където се позволяват до 70% жилищно строителство. Другият възможен статут на земята е за „Смесена многофункционална устройствена зона”, която на практика се позволява над 15 метра височина на сградите с жилища и офис помещения. На практика върху огромните терени могат да изникнат безчет небостъргачи по 100 метра.

Кметът Иван Тотев бе заявил, че в новия Общ устройствен план е предвидено зоната да бъде за 100 % обществено обслужване. Новият ОУП обаче може да влезе в сила чак от 2021 година, а дотогава имотът да е продаден и със сменен статут.

Все пак, за да се промени ПУП-а на цялата зона, ще трябва да минат две гласувания на Общинския съвет, които могат да отложат нещата и дотогава да влезе новия ОУП.

Припомняме, че през юли миналата година Красимир Каракачанов заяви в Пловдив:

„Времето на подаръците в армията свърши! При наличието на няколкостотин военнослужещи без дом в Пловдив да подаряваме терени… По-добре да построим нещо на тези имоти,а не да плащаме наеми на военните”. След това дойдоха и решенията на Министерския съвет, с които се позволява продажбата на тези имоти.

Към този момент прехвърлените 16 декара са достатъчни за изграждането на инфраструктурата заложена в европрограмата. Очаква се до края на годината да започне работата по прехвърлените имоти.

Там се планира ремонт на уличната инфраструктура, също така ще се направят и вътрешни улици, както и удължаването на улица „Богомил” и „Георги Странски”, като така ще се свърже цялата зона от новия парк до мол „Плаза”.  

Овен това ще се ремонтират и двата основни булеварда покрай зоната „Освобождение” и „Санкт Петербург”. За да могат да бъдат изцяло реконструирани, Община Пловдив ще участва със свое финансиране от 5 млн. лева. Крайният срок за реализация на дейностите е 2021 година плюс две години допълнително при стартирани ремонтни дейности.

Стартират изграждането на пловдивската Силициева долина, но не с планираните мащабиГрадските власти инвестират 5 млн. лева за пълен ремонт на два основни булеварда

Общината Пловдив възпира военните да създадат жилищни гета във втория градски центърВ новия общ устройствен план зоната в Гладно поле ще бъде само за обществени дейности

Преобразяването с 22 млн. лева на цяла градска зона в Пловдив приключи, другите две обаче забуксувахаИван Тотев заяви, че това трябва да е моделът на развитие в целия град и през следващия мандат

Военните продадоха 150 дка апетитни имоти край Пловдив, собствениците на „Сиенит” взеха лъвския пай„Агро Търговия” ООД с управител Пламен Панчев спечели търга за 115 дка за 829 хил. лева за терена край Куклен