Строителните дейности в голямата градска зона на Пловдив, финансирана по „Региони в растеж”, са приключили, това заяви ръководителят на проекта арх. Соня Славчева. Днес бе официално бе открита новата паркова зона срещу църквата „Св. Петка”, която бе тотално преобразена.

„Знаете, в години назад имаше някои регулационни проблеми тук, които бяха решени от Община Пловдив. Тази зона беше много запустяла – сега е едно приказно кътче, както и целия район.  Има ново озеленяване, лед осветление, детска площадка, водни площи. Това всичко стана възможно, благодарение на Община Пловдив и европейската солидарност чрез „Региони в растеж” с множество спечелени проекти. Там,където не стигнаха парите, ще продължим в следващия мандат -  или с външно финансиране, или от бюджета на Община Пловдив”, каза Георги Стаменов. Въпросната паркова зона е включена в поръчката за 1,5 млн. лева и касае зоната около Понеделник пазара и пешеходните пространства по бул. „Кн. Мария Луиза”.

Кметът Иван Тотев каза, че това пространство в карето между „Марица – Юг”, „Източен”, „Цар Борис III Обединител” и „Кн. Мария Луиза” трябва да бъде еталон и отправна точка за развитие и през следващия мандат. Освен парите по „Региони в растеж”, той даде пример с намирането на външно финансиране за обект като Голямата базилика.

„Много сложен проект бе, но вече в днешния ден,  можем да кажем, че го изпълнихме по най-добрия начин. Той бе съгласуван и с хората, и с европейските институции. Единственият необновен проект е Гимназията по битова техника”, каза кметът. Той допълни, че предстои да се направи велоалеята, която да е връзката между бул. „Цар Борис III Обединител” и Чифте баня, тъй като през тунела не се позволява предвижване с велосипед.

Другите две зони за градско развитие по „Региони в растеж” обаче забуксуваха – за гаровия площад и новия градски център.

„За да сме честни, в момента от общината  започнаха да излизат масово в отпуска и чакат новото управление.  Напънали сме ги за „Гладно поле”, да изкараме строителните разрешения до края на мандата. Решихме проблем със социалните жилища, те ще са на улица „Владая” в върху имот от 2,5 дка. Там ще се направят 70 общински апартамента и ще са за хора от списъците, които чакат жилища”, обясни Тотев. Относно Гаровия площад, кметът каза, че има проблем с фирмата надзор на проекта, като все още няма избран изпълнител по този лот.

Припомняме, че върху терен от 16 дка трябва да се изградят улици и подземна инфраструктура, която да е основа за Втория градски център в квартал „Гладно поле”.   Също така ще се направят и вътрешни улици, както и удължаването на улица „Богомил” и „Георги Странски”, като така ще се свърже цялата зона от новия парк до мол „Плаза”.  

Овен това ще се ремонтират и двата основни булеварда покрай зоната „Освобождение” и „Санкт Петербург”. За да могат да бъдат изцяло реконструирани, Община Пловдив ще участва със свое финансиране от 5 млн. лева. Крайният срок за реализация на дейностите е 2021 година плюс две години допълнително при стартирани ремонтни дейности.

Какво се случва с пловдивската Силициева долина? Общината още чака имотите от военнитеОт американската компания SIBIZ чакат да се удължи ул. „Богомил”

Обновяват целия район около Централна гара, над 1,3 млн. ще струва гаровият площад СНИМКИФирмата изпълнител ДЗЗД „Пиринстрой – Парсек” чака зелена светлина от НИНКН