Дългоочакваното изграждане на пловдивския Hi-Tech парк може да започне през есента, ако всички процедури бъдат спазени дотогава, заяви кметът Иван Тотев. Проектът за „Гладно поле” е една от трите зони за въздействие по „Региони в растеж”, която обаче и до този момент не е стартирала.  

Очаква се Министерския съвет да разреши прехвърлянето на 16 дка от терените на военните, за да могат да започнат дейностите там.  В момента тече и проектирането, така че при възможност директно ще започнат строителните дейностите. Освен подземна инфраструктура, ще се направят и вътрешни улици, както и удължаването на улица „Богомил” и „Георги Странски”, като така ще се свърже цялата зона от новия парк до мол „Плаза”.  

Овен това ще се ремонтират и двата основни булеварда покрай зоната „Освобождение” и „Санкт Петербург”. За да могат да бъдат изцяло реконструирани, Община Пловдив ще участва със свое финансиране от 5 млн. лева. Крайният срок за реализация на дейностите е 2021 година плюс две години допълнително при стартирани ремонтни дейности.

Идеята обаче Втория градски център или Силициева долина да се разгърне на 80 дка засега не изглеждат възможни.  Министерството на отбраната обаче прекрати договора си с Община Пловдив за прехвърлянето на по-голямата част от имотите. Военните дадоха само 16 дка, а останалите 60 дка вече са предвидени за продажба.  

Единственият шанс там да не се издигнат жилищни гета е в новия ОУП  да бъде възложено бившите казарми да бъдат за обществено обслужване на 100 %.

Повече в линка:

Общината Пловдив възпира военните да създадат жилищни гета във втория градски центърВ новия общ устройствен план зоната в Гладно поле ще бъде само за обществени дейности

Снимка: Проект на Архитектурно студио Коб Проект за бизнес център на Гладно поле.