Първите победители в търговете в голямата разпродажба на имоти, собственост на Министерството на отбраната, бяха обявени.  От МО обявиха търговете за 17 имота в цялата страна, като големината им варира от 3 до 1124 декара, а началните тръжни цени започват от37 500 лева и стигат до 2,5 млн. лева.

Първите трима победители са за трите терена край Пловдив, които са част от индустриалните зони на общините. Два от имотите се намират в местността „Капсида”, община Куклен, където се намира новата Промишлена-търговска зона – източно от град Куклен като свършва след землището на общината.Другият бе в село Караджово, община Садово.  Всичките имоти са вписани като с отпаднала необходимост за армията.

Най-големият от трите имота бе край Куклен с площ от 115 дка, като началната му тръжна цена бе 265 310 лева, а стъпката за наддаване е 6000 лева.  Победителят в този търг със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е фирмата „Агро Търговия” ООД с управители Пламен Панчев и Илиан Лангаров.

Фирмата, въпреки че притежава 5000 лева капитал,  е била обявена за победител с предложението от 829 072 лева за апетитния имот. По закон тези сделки не се облагат с ДДС.

Последната промяна на фирмата е от юни тази година.  Собствениците на капитала са три физически и едно юридическо лице. Освен като управител Пламен Панчев, който е изпълнителен директор на „Сиенит Холдинг” АД,  е вписан и като съдружник с 23,74% дяла. Точно толкова притежава друг акционер в „Сиенит” – Валентин Кънчев. Инвестиционният фонд  „Индъстри Дивелъпмънт холдинг” притежава 47,48% процента от дяловете в компанията. Четвъртият акционер е инвестиционният посредник Апостол Апостолов с 5,04%, който би имал решаващия глас при спор между основните акционери.  

Другият имот в местността „Капсида” е голям около 16 дка, като началната му цена бе 37 600 лева. Победителят в този търг е фирмата „Лъч Трейд” с управител Лъчезар Гроздев, който ще трябва заплати на МО 256 840 лева. Едноличен собственик на капитала е Ботьо Солаков, а дейността на фирмата, описана в Търговския регистър, на практика е всичко, което не е забранено в закона.

Двата терена са със статут не земеделска земя, като няма сгради по тях.

Третият приключил търг в за имот от 16,5 дка в землището на село Караджово, община Садово. Върху имота има 11 сгради с общо РЗП  от 3 415 кв.м, като статутът на имота е за производствена база. Победителят е фирма „Маримпекс” със собственик Захар Маргало. Цената,която ще заплати бизнесмена за терена е от 212 хил. лева.

Започва се! Военните изкарват на търг 130 дка в промишлена зона край Пловдив на безценицаМинистерството на отбраната изкара на тезгяха 17 имота, които са с отпаднала необходимост

Трите най-скъпи имоти, които се продават от МО, но все още не са обявени победители в търговете, се намират във Варна, Пазарджишко и Ловешко. В морската столица имотът е от 84 дка, а цената му е 1,95 млн. лева със стъпка за наддаване 840 лева.

В Пазарджишка област до село Черногорово е най-скъпият имот – голям е 1056 дка, а началната му цена е 2,5 млн. лева  Най-големият пък е в село Слатина, Ловешко – парцел от 1142 дка с начална цена  от 1,9 млн. лева.

Сред най-атрактивните имоти са близо 20 декара в Созопол, на метри от плажа. Цената му започва от 466 хил. лева, а стъпката за надаване е 6000 лева.

До края на годината се очаква да бъдат пуснати още търгове за апетитни имоти в цялата страна сред тях са  60 дка в квартал Гладно поле в Пловдив, където кметът Иван Тотев искаше да изгражда втори градски център .

Тотев влезе дори в конфликт с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, като заяви, че няма да позволи жилищни гета в зоната. От своя страна лидерът на ВМРО каза, че времето на подаръците от Българската армия е свършил.

Повече по темата, в линковете:

Общината Пловдив възпира военните да създадат жилищни гета във втория градски центърВ новия общ устройствен план зоната в Гладно поле ще бъде само за обществени дейности

Каракачанов: Няма да подарим 60 дка на Община Пловдив, по-добре да строим жилищаВоенният министър заяви, че няма какво да се разбира с градските власти за терена на Гладно поле