Община Пловдив ще парира опитите на Министерството на отбраната да превърне 60 дка в квартал „Гладно поле” в жилищни квартали.  Районът по планове на градските власти трябва да се превърне във втори градски център със обслужващи зони и Hi-Tech паркове.  Министерството на отбраната обаче прекрати договора си с Община Пловдив за прехвърлянето на по-голямата част от имотите. Военните дадоха само 16 дка, а останалите 60 дка вече са предвидени за продажба.  

Кметът Иван Тотев заяви, че в новия ОУП е предвидено зоната да бъде за смесено-функционално предназначение. Това отваря ръцете и за жилищно строителство в нея. Поради тази причина след среща с главния архитект  на проектантите, които правят ОУП, ще им бъде възложено бившите казарми да бъдат за обществено обслужване на 100 %.

„Допълнително задължение ще е, че за цялата зона трябва да има общ проект, което значи, че дори от Министерството на отбраната да  искат да ги продадат, трябва там да се съгласува всичко.  Няма да може да има жилищни квартали там”, каза Тотев.  Той заяви, че има шанс все още военните да не продадат терените.

В същото време през есента се очаква да започнат и ремонтите в „Гладно поле”. Там се планира ремонт на уличната инфраструктура, както и изграждането на нови пътни връзки с подземни комуникации.  Реално градските власти могат да работят върху прехвърления терен от 16 дка от военните. Там се предвижда и сграда на градската администрация, както и детска градина.

Ремонт ще има и на булевардите – северното платно на „Санкт Петербург” и южното платно на „Освобождение”. То ще се съфинансира от Община Пловдив с 3 млн. лева.

Повече по казуса с 60-те декара на военните – вижте в линковете:

Ново жилищно гето? Край с надеждите за нов градски център на Пловдив! Военните продават 51 дкаПравителството одобри разпродажбата на казармите на Гладно поле, обещани на Пловдив