След протестите на специалистите по здравни грижи в болниците, и медицинските сестри в детското и училищно здравеопазване също са в готовност да излязат на улицата с искане за достойно заплащане.

В момента работещите в Пловдив и Раковски получават 800 лева месечно възнаграждение, в Асеновград - 830 лв., а в останалите общини в Пловдивска област заплатите са по-ниски. Сестрите настояват заплатите им да бъдат увеличени със 100 лева, така че да достигнат договорения в колективния трудов договор минимум от 900 лева. Ако желанията им не бъдат чути, са решени да протестират.

„Наистина има сериозно напрежение в средите на здравните работници”, коментираха пред TrafficNews от КТ "Подкрепа" Пловдив. По тяхно настояване за вторник е насрочен общински тристранен съвет за социално сътрудничество, в рамките на който ще се обсъдят възможностите за увеличение на основните заплати на специалистите по здравни грижи в детско и училищно здравеопазване.

„Медицинските сестри ще чуят какво ще се реши на този съвет, след което ще преценят какви действия да предприемат”, допълниха от синдиката.

Още през септември миналата година TrafficNews алармира, че проблемът с липсата на медицински сестри в яслите в Пловдив е огромен. Само в район "Северен" има нужда от над 20 здравни работнички, като за целия град се търсят повече от 100. Повечето от наетите са в пенсионна възраст, но не могат да бъдат заменени, тъй като няма нови попълнения. Една от причините за това е ниското възнаграждение.  

Липсата на медицински сестри може да доведе до закриване на ясли в ПловдивНай-сериозният проблем е в „Северен”

По време на тристранния съвет в Общината от КТ „Подкрепа” отново ще поставят и въпроса за проверка относно наличието на конфликт на интереси при работата на управителя на ДКЦ 5 д-р Олимпия Литовойска. След дълга кореспонденция между председателя Атанас Кръстев и Комисията за противодействие на корупцията, става ясно, че искането на синдикатите ще остане без разглеждане. Причината - допуснати формални пропуски в искането като имената на лицето, срещу което се подава сигналът, заеманата от него публична длъжност, ЕНГ, адрес, телефон и имейл.

„И в първоначалното, и в последващото допълнение на сигнала сме цитирали изрично управителя на лечебното заведение г-жа Литовойска, посочили сме кой подава сигнала на официална бланка на синдиката, а освен това има приложен и протоколът от съвета за тристранно сътрудничество на 28.11.2018 г., който е основание за сигнала”, коментират от „Подкрепа”. И настояват въпросът отново да бъде разгледан и да бъдат взети конкретни решения.

Въпреки драмите! Избраха д-р Литовойска за управител на 5-о ДКЦ с пълно мнозинство СНИМКИПо тази точка от дневния ред говори единствено Лилия Учкунова, която заяви, че ако не се подкрепи изборът на д-р Литовойска, ще подаде оставка

КТ „Подкрепа”: Повече от 100% са намалели приходите от предварителни прегледи в ДКЦ 5Атанас Кръстев изпрати отворено писмо до общинските съветници и медиите, с което ги запознава с реалното състояние на лечебното заведение