Отворено писмо до общинските съветници и медиите в Пловдив изпрати днес председателят на КТ „Подкрепа” Атанас Кръстев. Поводът е избирането на д-р Олимпия Литовойска за управител на 5-о ДКЦ. Както TrafficNews.bg съобщи, въпреки драмите от последните месеци, миналата седмица общинските съветници отново избраха д-р Олимпия Литовойска за управител на лечебното заведение, при това с пълно мнозинство. В залата имаше над 30 души от ДКЦ-то, които подкрепиха д-р Литовойска. Тук бе и лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, но не взе думата.

По тази точка от дневния ред говори единствено Лилия Учкунова, която заяви, че ако не се подкрепи изборът на д-р Литовойска, ще подаде оставка. Общинската съветничка посочи, че управителят на 5-то ДКЦ е изключителен специалист и заслужено е спечелила конкурса.

Въпреки драмите! Избраха д-р Литовойска за управител на 5-о ДКЦ с пълно мнозинство СНИМКИПо тази точка от дневния ред говори единствено Лилия Учкунова, която заяви, че ако не се подкрепи изборът на д-р Литовойска, ще подаде оставка

Днес Атанас Кръстев реши да запознае обществото с реалното състояние на 5-о ДКЦ. Ето пълния текст на отвореното писмо без редакторска намеса:

По настояване на КТ  "Подкрепа"  Пловдив, подкрепено от социалните ни партньори бяха проведени две заседания на Общински съвет по социално сътрудничество, като преди това е проведен и Браншови съвет по здравеопазване. И на трите заседания  основната тема,  която аз съм поставял, бяха извършените незаконосъобразни уволнения от страна на Управителя, на председателя на синдикалната секция на КТ "Подкрепа", както и на членове на същата със заповеди, връчени няколко часа след учредяване на структурата на КТ "Подкрепа" в дружеството. Констатациите и предприетите административни действия от страна на Инспекция по труда Пловдив са свързани и с нарушения, определени в индивидуалните трудови договори и по-точно размера на основните трудови възнаграждения - те са по-ниски от определените в ПМС№316 от 20.12.2017 г., за което са направени предписания. Предприети са принудителни мерки от страна на Инспекция по труда Пловдив, заради отказ на д-р Литовойска да предостави искана от нас икономическа информация, необходима за започване на преговори по колективно трудово договаряне.

Проверка на Инспекцията по труда констатира и че управителят Литовойска няма трудов договор с V ДКЦ за медицинската и практика и работа в  медицинското заведение, която тя извършва видно от сайта в същото здравно заведение, на което тя е управител. Работното й време е в рамките на около 4 часа. На база на поставения от мен въпрос за това има ли конфликт на интереси, както и кога същата работи, кога и колко часа работи като управител на V ДКЦ, тристранният съвет на последното заседание единодушно взе решение да бъде сезирана Постоянната комисия за противодействие на корупцията и конфликт на интереси.

Със заповед на Кмета на град Пловдив е назначена Комисия за проверка в V ДКЦ по финансовото управление и контрол в дейността, която е от 5.10.2018 г. Същата проверка не бе приключила и не ни бяха предоставени резултати на ОСТС до датата на заседанието на Общинския съвет, на който се гласува назначаването на новия стар управител г-жа Литовойска.

На първия Съвет за социално сътрудничество, в присъствието и на представители специалисти на общинската администрация, ние изнесохме факти, свързани с реална информация от Здравната каса, касаеща дейността в конкретика на подчертавам лечебното заведение V ДКЦ,  които факти са следните:

-за август 2017 г. от физиотерапията за предварителни прегледи са изработени 15080 лв.

за тази година август месец 2018 г. -след направената оптимизация на структурата, довела до съкращение, показателите падат с около 2000 лв.

- за септември 2017г. са изработени 8786 лв.

- за септември 2018 г. -  6 272 лв.

и окончателно за октомври месец 2017 г. са изработени 18096 лв.

- октомври месец 2018 г. - 10 290 лв.

Повече от 100% намаляване на приходите от предварителни прегледи, подчертавам едни от основните показатели, определящи състоянието не на търговското дружество, а на лечебното заведение по смисъла на закона за лечебни заведение общинска и държавна собственост.

В своето изказване на сесия на ОС, общинският съветник д-р Учкунова, представител на Комисията по избор на управителя, бяха изречени категорично меко казано неистини.

По избрания от тях кандидат, един единствен-д-р Литовойска, в своето изказване тя акцентува за големия опит, който тя има като  Управител на ДКЦ Изток. Информацията ни е, че д-р Литовойска е освободена като Управител за несправяне с работата си и слаби резултати. Д-р Учкунова заяви, че са направени съществени инвестиции за развитие на лечебното заведение по време на управлението на г-жа Литовойска. Информацията ни е, че такива няма с изключение на сменени врати и поставени монитори, за които се твърди, че не работят.

В интерес на справедливостта може би д-р Учкунова е имала в предвид два апарата за ЕКГ, за които ние имаме информация, че подобни апарати има навсякъде в общинските центрове.

С писмо до Кмета и Председателя на ОС Пловдив, сме уведомили за проблематиката в V ДКЦ. Същото писмо не беше зачетено на сесията на ОС, когато се гласуваше точката за избор на управител. На практика с изказването си д-р Учкунова създаде предпоставка за неизслушване на вносителя на горе цитираното писмо, Председателят на КТ "Подкрепа" Пловдив. Цитирам нейните думи "Ще си подам оставката, ако се допусне който и да е извън общинските съветници да вземе отношение или да даде информация по случая". Касае се за именно тази информация, която изнасям пред вас.

Не мога да не взема отношение и по разпространяваната невярна информация, свързана с д-р Калинов, председател на СС  "Подкрепа". След уволненията на избраната за председател и членове на секцията /за които водим дела/, с протокол и гласуване, съгласно нашия Устав за председател избраха д-р Калинов. Същият е член на КТ "Подкрепа" от деветдесетте години. Твърденията, че той се цели в директорския пост са неверни и поради факта, че същият не участва в конкурса за заемане на длъжността Управител, а по времето на тези събития той е извън страната, в САЩ по лични дела.

Уважаеми дами и господа,

КТ "Подкрепа" е особен вид социална и гражданска организация. Фактът, че гражданското общество, на база приети правилници на Общински съвет Пловдив е в невъзможността си да изрази своето становище свободно и без определени процедурни хватки е проблем, свързан с прозрачността, откритостта и създаването на политики в интерес на обществото, в случая общинското ни здравеопазване. Подчертавам, че става въпрос за становище на всички социални партньори, членове на Съвета за социално сътрудничество. В този смисъл, КТ "Подкрепа", ще се обърне официално към Кмета на Пловдив, г-н Тотев, на база на неговите правомощия, да спре по целесъобразност това решение до приключване на  проверките - от Комисията за противодействие на корупцията и конфликт на интереси и тази за състоянието на финансовото управление и контрол в дейността на дружеството, която трябва да даде пълна яснота за състоянието на лечебното заведение такова, каквото то се определя от Закона за лечебните заведения, в частта общински и държавни, защото спекулиране с цифри, касаещи приходи от наеми и други /ако има такива/ не създават общинско здравеопазване. Освен това напомняме, че всички управители при поемане управлението на общинските дружества, подписват декларация за конфликт на интереси.