Въпреки драмите от последните месеци в пловдивското 5-о ДКЦ, общинските съветници отново избраха д-р Олимпия Литовойска за управител, при това с пълно мнозинство. В залата имаше над 30 души от лечебното заведение, които подкрепиха д-р Литовойска. Тук бе и лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, но не взе думата.

По тази точка от дневния ред говори единствено Лилия Учкунова, която заяви, че ако не се подкрепи изборът на д-р Литовойска, ще подаде оставка. Общинската съветничка посочи, че управителят на 5-то ДКЦ е изключителен специалист и заслужено е спечелила конкурса.

Припомняме, че вчера на извънреден съвет за тристранно сътрудничество при Община Пловдив, касаещ проблеми, свързани с ДКЦ 5 Пловдив ЕООД, се взе решение да се сезира Постоянната комисия  при Общински съвет Пловдив за проверка относно наличие на конфликт на интереси при работата на Управителя на ДКЦ 5 по договор за управление и на кабинет в същото ДКЦ.

Сезират Постоянната комисия при ОбС Пловдив за конфликт на интереси на Управителя на ДКЦ 5Има и сигнал до Прокуратурата за антисиндикализъм и за злоупотреба със служебно положение от страна на д-р Олимпия Литовойска

През октомври Община Пловдив започна проверка в лечебното заведение. А още през юли от КТ „Подкрепа“ алармираха, че двама медици от ДКЦ-то са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведение. Д-р Антония Йорданова и рехабилитаторът Красимира Вичева получили заповеди за прекратяване на трудови правоотношения, а причината за това било желанието им да учредят синдикат в поликлиниката.

Общината започва проверка в 5-то ДКЦ в Пловдив заради уволнените лекариВъзможно е да се стигне до фалит на ДКЦ-то, алармира лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев

Сред нарушенията, за които разказаха освободените от работа медици, са изплащане на работни заплати, които са под минималната работна заплата, и налагане на системен психологически натиск от страна на д-р Литовойска. „Също така, по получена от нас информация от други източници, се твърди, че в същата сграда се ползват помещения, наети от фирма без търг или конкурс и д-р Литовойска работи в тази фирма. Това според нас е нарушение на закона за конфликт на интереси”, обясниха тогава от синдикалната организация.

Малко след това от КТ Подкрепа подадоха сигнал и до Прокуратурата за антисиндикализъм и за злоупотреба със служебно положение от страна на управителя на лечебното заведение д-р Олимпия Литовойска.