Предстои въвеждането на превантивни мерки за преустановяване на незаконно действащи сметища на територията на област Пловдив. Това каза на брифинг областният управител Дани Каназирева. Дейностите в тази насока ще се извършват с пълната координация на Басейнова дирекция и Напоителни системи. Във връзка със зачестилите случаи на замърсяване на реки и нерегламентирани сметища предстои да бъдат взети проби от съществуващи сондажи за качеството на подпочвените води в региона. В работата се включват и от Напоителни системи, за да почистят дигата на река Чая след приключване на всички предвидени проверки във връзка с нерегламентираните сметища.

В продължение на няколко години депото в землището на село Ягодово е функционирало абсолютно незаконно. Това обяви на днешния брифинг областния управител на Пловдив Дани Каназирева. Установена е вече собствеността на имотите, на които са нерегламентираните депа за отпадъци в Ягодово - става въпрос за 6 имота, 5 от които са частна собственост, а единият е собственост на община Родопи. Общата площ на всички имоти е 40 дка. Цялата документация е събрана и с официален сигнал от Областна администрация е сезирана Окръжна прокуратура и ОД на МВР-Пловдив за извършване на пълна проверка.

Това, което към този момент е установено е добре организирана дейност по незаконно депониране, транспортиране и обработване на отпадъците. "От една страна има незаконен добив на инертни материали, вследствие на което са се получили котловани с дълбочина 5-6 метра, с обща площ 40 дка. В момента изкопите се запълват с отпадъци на слоеве като са обособени секции, всяка една с площ 4-5 дка, след което същите се запръстяват", обяви пред медиите Дани Каназирева. По думите й организацията на тази незаконна дейност е била много добра.

Милиони левове заработвали незаконните сметища край Пловдив, работили от 4 годиниБоклуците били заровени под земята, депата функционирали от 4 години

Тези нарушения, според Каназирева, са в разрез с няколко закона. На първо място земеделски земи са изпозлвани за неземеделски нужди. Без предоставена концесия са добивани инертни материали, което след 2017 година се квалифицира като престъпление. Отделно от това са нанесени щети на държавата в размер на милиони левове. По този повод областният управител посочи, че за депонирането на един тон отпадък на сметището на Цалапица се заплаща такса от 110 лева на тон, а тук тези пари изчезват, някой ги събира без да има каквото и да е разрешение за това.

От Областна администрация са уведомили по случая Окръжна прокуратура Пловдив, полицията, както и Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката и Министерството на земеделието.

По повод сигнала за откритите чували с надпис "Произведено в Испания", за които TrafficNews ви информира, Дани Каназирева подчерта, че не може категорично да заяви дали това е така. "Нека компетентните органи да направят проверка. Нашите предположения са, че те са внесени в България като суровина за преработка, а не като отпадъци", допълни областният управител.

Тонове боклук "Мade in Spain” заливат река Чая край ПловдивНе е ясно отпадъците опасни ли са и какъв е произходът им