Милиони левове били спестени от хора и фирми, които са използвали незаконните депа за отпадъци в землищата на селата Ягодово и Катуница. Това стана ясно на срещата при областния управител Дани Каназирева.

Тя заяви, че проверките , извършени от институциите са установили заровени тонове боклуци на земеделски земи от 40 дка.  Собственикът на частните терени е ясен, но неговото име не бе обявено.

Каназирева каза, че е сезирала прокуратурата и полицията за казуса, както и три министерства – на енергетиката, на околната среда и водите и земеделското.

Освен нерегламентираното сметище, има данни, че там незаконно са се добивали и инертни материали.  След това са изхвърляни боклуци и са заривани.  Това депо е функционирало поне от 4 години, като на място бил открит и кантар. Неофициално цените там били в пъти по-евтини, отколкото на депото в Цалапица.  Оборотът бил милионни левове. Проверките ще продължат.

Припомняме, че множество пластмаса е открита в боклуците, които периодично са били засипвани до река Чая.  На място е установено депониране на  голямо количество строителни, производствени и битови отпадъци, попадащи  в коритото на река Чая, защитната дига и съседния на реката имот.

Отпадъците, периодично са засипвани с пръст, като по този начин върху дигата на реката е образуван насип с височина от 5 до 7 метра, който е навлязъл в река Чая. Според експертите съществува риск при високи води тези отпадъци да бъдат отнесени в реката.

Върху последния пласт на насипа са установени около 50 тона отпадъци в чували, всеки по 1325кг. с надписи „мade in Spain“ и прикрепена към тях документация за съдържанието на чувалите. Проверяващите са установили, че в чувалите  има различен вид пластмасови парчета, ленти и ситни пластмасови стърготини.

Очаквайте подробности!

Отпадъците на река Чая са засипвани с пръст, има риск от замърсяване на водатаОт Областна управа съобщиха, че в торбите е имало много пластмаса