С 45 гласа "за" и 6-ма въздържали се, Столичният общински съвет прие доклад относно подписване на споразумение за сътрудничество между Столична община, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен, „Център за градска мобилност“ и синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ за увеличаване заплатите на шофьорите в градския транспорт. Според него възнагражденията ще скачат с по 10% всяка от следващите 3 години.

"Този доклад е свързан с продължаване на мащабната програма за модернизация на превозните средства, за закупуването на 82 електробуса, 30 нови тролейбуса и 25 трамвая. Когато успеем да ги реализираме, ще имаме на 100% подновени автобуси и тролейбуси", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите и проблемът с недостига на шофьори и ватмани все още съществува, въпреки че вече има интерес към професията.

"Днес след дълги и тежки преговори се прие 3-годишна програма за увеличаване на заплащането на всички в транспортните дружества с 10% на година. Надявам се, че това ще се реализира през следващите години. За съжаление колегите от БСП не подкрепиха доклада за увеличение възнаграждението на шофьорите, но те си имат своите аргументи", поясни Фандъкова.

От опозицията обясниха, че са дали обещание, че при първа възможност, ще търсят начин за увеличение на заплатите. "Темата с извънредните часове, които те работят е тема, която ги притеснява и е свързана със здравето и живота на шофьорите. Абсолютна спекулация е от страна на г-жа Фандъкова, която очевидно от страх за предстоящата предизборна кампания, се опитва да насочи общественото внимание в посока, че ние не желаем увеличение на заплатите. Напротив, ние желаем още сега да бъде разгледана тази възможност", обясни лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Той обясни, че са се въздържали от подкрепа, защото самите  общински съветници от ГЕРБ не приемат това предложение.

Програмата ще започне да се изпълнява от 2020 г. Така до 2023 г. възнагражденията на водачите ще се увеличат с 30%, като се очаква следващото повишение да бъде от 1 март следващата година. Заплатите на шофьорите в градския транспорт в София бяха увеличени два пъти през 2019 г. - през февруари и април. С промените основната заплата в бранша стана 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. 
 
20 млн. годишно ще струват на общинската хазна въпросните увеличения.  След 2 седмици по всяка вероятност е последното заседание на този Общински съвет преди местните избори на 27 октомври.