Първите пет, вместо три дни болнични да се плащат от работодателите. Предложението е на КТ „Подкрепа“, обяви  вицепрезидентът на Конфедерацията Йоанис Партениотис след работна среща с парламентарната група на "Воля".

Предложението ще бъде направено по време на следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Ще поискаме периодът, който да бъде покриван от работодателите, да бъде увеличен от три на пет дни. Това е позитивна практика, която наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС“, каза той.

Партениотис обясни, че мярката първите три дни от болничния да са за сметка на работодателите е била съпътствана с други отстъпки от страна на тогавашното правителство на Сергей Станишев.

„През 2008 г. беше намалена осигурителната тежест на 6.5 пункта, беше въведен плоският данък, беше въведено увеличение на пенсиите с 10 процента. Част от тези мерки се свързваха с опцията работодателят да поеме първите три дни“, коментира вицепрезидентът на синдиката.

Двата синдиката все още са в стачна готовност във връзка с обявеното, но невнесено предложение, първият ден от болничните да не бъде платен от работодателя от 1 януари 2020 г.