И тази година плажуващите край морето стават свидетели на какви ли не ценови абсурди. Дали на самозабравили се собственици на заведения, които обявават космически цени за елементарни стоки от първа необходимост или за тотално несъответствие на реалната себестойност на услуги, неизистващи кой знае какъв ресурс, но са излишно оскъпени.

В разгара на лятото ценовите характеристики и разликите в цените по различните места за почивка край Черно море все по-ярко се открояват и предизвикват остри коментари, особено за не дотам платежоспособната част от българите. И като факт се възбуди темата защо българското черноморие няма туристи. Вероятно няма и да има, докато поне малко космическите цени не се приземят и станат приемливи за джоба на обикновения човек.

И тук е мястото да направим съпоставка и да открехнем малко вратата за възможностите за хубава почивка край морето с по-скромни финансови възожности.

За поредна година като най-достъпно място за летния отпуск се оказва плажът на къмпинг "Нестинарка" край Царево. Там цените са най-евтини в сравнение с цялото ни Черноморие. Официално чадърите и шезлонгите там струват по 36 стотинки за брой - толкова е реалната цена. Реално обаче плажуващите заплащат общо 10 лева. Оскъпяването идва от там, че шезлонгът задължително върви в комплект с шалте, за което се заплаща 5 лв. Така комплектът с чадър и два шезлонга излиза 15 лева вместо 1,08 лв. И въпреки тези цени мястото остава едно от най-достъпните, за разлика от други крайморски места.

Оказва се, че в някои курорти цената за нощувка в хотел се равнява на 2 шезлонга. Примерът е от Такава е ситуацията в Черноморец. Там почиващите плащат около 50 лева за една нощувка, а за шезлонги - 40лв. Според местния концесионер на плажа тази цена е ниска и за да излезе на печалба плажуващите трябва да заплащат сумата от 80 лева за всички екстри.

Друго предпочитано място, Созопол, за да събираттен, плажуващите на централния плаж плаат за чадър и шезлонг 12 лв. Без промяна остават цените на Централния ппаж в Бургас - 5 лева за чадър и 7 лева за шезлонг или общо 12 лева. По-високи са цените в трите плажа в Слънчев бряг. Централната и южната ивица запазват миналогодишните цени от 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, а на северния екстрите са по 9 лв.

Това лято в Несебър туристите ще плащат по 8 лева за чадър и шезлонг. Същите са цените и на ивиците в Св. Влас. Тези, които искат да си наемат чадър с два шезлонга във ВИП-зоната на Централния плаж в Лозенец, трябва да си подготвят 30лв. Ситуацията във Варненско пък е следната: на плажа на курорта "Камчия“, който за първа година това лято има концесионер, се заплаща рекордната за района цена от 30 лв. за шезлонг и чадър. Високи и тази година си остават цените на плаж "Св. Св. Константин и Елена – Север“, където цената на сянката е 20лв., а за шезлонг – 10 лв. В "Златни пясъци", чадър и два шезлонга са от 24 до 36 лв., според мястото на плажа.

На пръв поглед е стряскащ факта каква сума трябва да подготвим предварително, за да си доставим удоволствие и да се поглезим покрай морските вълни. Но има и места, които освен дългогодишния си чар са запазили и една сравнително нормалната цена от 5 лв. за чадър на пясъка. Това са: Приморско, “Каваците", “Смокините", къмпинг "Градина", Лозенец, Арапя, централният плаж в Царево и северният в Ахтопол.