Такса от 2 лева на ден до 2 лева на час събират за паркинг на автомобил пред големите манастири у нас, а за бусове и автобуси се плаща повече.

Така покрай Бачковския манастир, където цената е най-висока, посетителите плащат на час, като в синя зона. Над 2 млн. лева прибират фирмите само от такси за паркиране само на трите големи манастира, пише „Монитор“.

 В момента паркингът пред Бачковския манастир струва 2 лева на час за автомобил. Грубата сметка сочи, че през уикендите и по време на големи християнски празници паркингът е претъпкан, а печалбата може да надмине и 5000 лева за ден.

Парите събира фирмата на местен бизнесмен, който не пожела да бъдат писани имената му и това на фирмата му. Ако към 150 дни годишно, в които влизат съботи, недели и големи християнски празници, когато паркингът е пълен на макс, се прибавят и сумите от ненатоварените дни, се получават печалби от порядъка на 1,25 млн. лева.

„Действително, че тези хора нямат страх от Бога. Делата срещу манастира са още от времето на епископ Борис, когато той беше игумен. Продължават и до момента”, заключи игуменът архимандрит Самуил. По думите му, ако обителта влезе във владение на имота/паркинг, ще намали цената на паркиране до 1 лев на ден за автомобил.

 Рилският манастир е първи в класацията за посетени туристически обекти у нас и според данни Института за анализи и оценки в туризма. Според тях 800 000 туристи всяка година го разглеждат. Таксата за спрян лек автомобил пред Рилския манастир вече е 5 лева на ден. До лятото тя беше 4 лева. Увеличение има и при заплащането за престоя на автобуси. Независимо от времето водачите на автобуси вече броят по 10 вместо по 8 лева. „Това нас не ни удовлетворява, защото едно е да седиш 2 часа, а друго цял ден.

По-добре таксата да е на база престой. Аз ако оставя автобуса за 15 минути, какво, пак трябва да дам 10 лв.“, коментираха превозвачи. От години паркингът около Рилския манастир е отдаден под наем на частна фирма, която всеки месец заплаща наем на обителта. „Не зная точно колко е наемът и какви са постъпленията, но голяма част от туристите предпочитаме да оставяме автомобилите си на отбивките по пътя. Основната причина за мен не са парите, просто има моменти, в които и пиле не може да прехвръкне на този паркинг, няма достатъчно места“, твърдят посетители на обителта. В троянската света обител „Успение Богородично” паркингът е на терен, собственост на манастира и е отдаден за управление на частна фирма. Той е обособен встрани от манастирските сгради, има висока ограда и постоянна охрана. Той е разположен върху манастирските имоти.

От близо 4 години фирмата - наемател на паркинга, заплаща определена сума под формата на наем на светата обител. Освен платения паркинг има обособен и служебен паркинг, който е с автоматична бариера и се ползва само за нуждите на светата обител и там са паркирани служебните автомобили на манастира. Навсякъде и в манастира, и в двата паркинга е осигурено денонощно видеонаблюдение и охрана от светата обител. Фирмата си назначава свой персонал, който събира таксите от паркиращите превозни средства. На входа на паркинга има специална будка и двама служители на фирмата, които са с отличителни знаци и жилетки, които таксуват с касов апарат и дават касови бележки на паркиращите моторни превозни средства. Всяка вечер те се отчитат на фирмата, която е надлежно регистрирана в данъчните служби на Троянска община.

На голяма указателна табела е записана таксата за паркинга, който е с площ за стотици автомобили. За цял ден за лек автомобил тя е 2 лева, за микробус – 4 лева, и за автобус – 6 лева. Особено много са паркиращите автомобили в почивните и празничните дни, когато в манастира пристигат хиляди поклонници и туристи. Само за миналата година Троянската света обител е била посетена от над 150 000 човека.