Пловдив може да загуби 38 млн. лева, а освен това да не може да кандидатства за голяма сума в следващия програмен период по „Региони в растеж”. За тази опасност сигнализира Здравко Димитров на брифинга преди два дни за данъчната политика. Наред със ставките, които ще се променят, Зико говори за тежкото финансово бреме, което е заварил в Община Пловдив.  Очаква се дефицитът в бюджета да е близо 20% от недоборите в градската хазна от собствени приходи.

До този момент по „Региони растеж” са усвоени едва 42 млн. лева от спечелените 80 млн. лева. Неусвоените 38 млн. лева включват пътища, площади училища и детски градини. Ако тези пари не се усвоят,  освен че ще бъдат загубени проектите, в новия програмен период  средствата на Пловдив ще бъдат намалени значително.

Кметът на Пловдив: Намаляваме данъците за МПС, вдигаме налозите за имоти и сметРевизията в Община Пловдив показала големи несъответствия в бюджета

Трите зони, за които бяха спечелени парите влиза преобразяването на кварталите в карето между „Марица- Юг”, „Източен”, „Цар Борис III Обединител” и „Кн. Мария Луиза”, гаровия площад и квартал „Гладно поле”. В проекта е заложено, че  освен тези проекти, трябва да се санират сгради за 18 милиона лева, тъй като са неизменна част от „Региони в растеж”.

До момента от трите контактни зони е завършена само т.нар. „Социална зона” в жилищното каре в центъра на Пловдив. За санирането вървят няколко процедури, но досега няма нито един завършен блок с парите от Европа.

Преобразяването с 22 млн. лева на цяла градска зона в Пловдив приключи, другите две обаче забуксувахаИван Тотев заяви, че това трябва да е моделът на развитие в целия град и през следващия мандат

Какво не е свършено?

От социалната инфраструктура предстои да се обновят няколко училища и детски градини. С парите трябва да се направи и нова детска градина на улица „Богомил”, за която има избран изпълнител, а скоро трябва да започнат строителните дейности.

Вече втора година не може да започне обновяването на гаровия площад в Пловдив, макар че е избран изпълнител.  Това е  консорциумът, регистриран в Димитровград - ДЗЗД „Пиринстрой – Парсек”, а цялата сума е 1,3 млн. лева с ДДС. В проекта не влиза кръговото на обръщалото на автобусите, тъй като то е засегнато от пробива под Централна града. По същия начин зоните в рамките на концесията на гарата ще се работят от фирмата концесионер.

Обновяват целия район около Централна гара, над 1,3 млн. ще струва гаровият площад СНИМКИФирмата изпълнител ДЗЗД „Пиринстрой – Парсек” чака зелена светлина от НИНКН

Третият обект е за втория градски център в квартал  „Гладно поле”. Там се очакваше дейностите да започнат до края на годината, но това е невъзможно да се случи към днешна дата.

В зоната се планира ремонт на уличната инфраструктура, както и изграждането на нови пътни връзки с подземни комуникации.  Реално градските власти могат да работят върху прехвърления терен от 16 дка от военните. Там се предвижда и сграда на градската администрация, както и детска градина.

Ремонт ще има и на булевардите – северното платно на „Санкт Петербург” и южното платно на „Освобождение”, които влизат в проекта. От Община Пловдив трябваше да ремонтират другите две платна с 3 млн. лева.

Ако Пловдив усвои всички тези дейности до крайния срок, то има възможност да кандидатства с проекти за пари, които не са усвоени. Според Здравко Димитров обаче към днешна дата опасността е тъкмо обратната – парите, заделени за Пловдив да отидат в неусвоената част.

Стартират изграждането на пловдивската Силициева долина, но не с планираните мащабиГрадските власти инвестират 5 млн. лева за пълен ремонт на два основни булеварда