Рязко поскъпване на местните данъци очаква пловдивчани за новия управленски мандат на Здравко Димитров. Данък придобиване на имот ще се покачи от 2,5% на 3% от стойността, а таксата за битови отпадъци (ТБО) ще скочи от 1,5 на 1,8 промила. Това означава, че средно поскъпването на партида се очертава да бъде около 14 лева на година. Скача и туристическият данък. 

Единствено понижение на данъчните ставки се предвижда за новите автомобили с еврокатегория 5 и 6, като според анонсираните днес стойности за тях данък МПС ще падне с 10%. 

Това стана ясно по време на днешната пресконференция на за данъчната политика на община Пловдив през 2020 година. 

"Намаляваме данъка на МПС-тата, вдигаме другите данъци. Това е предложение разбира се и като такова ще бъде разгледано и гласувано в Общински съвет - Пловдив", обясни кметът на Пловдив Здравко Димитров като посочи, че до тогава може да има и корекции в анонсираните днес корекции на данъчните ставки. 

Той оправда поскъпването на таксата за битови отпадъци със законовите промени, които предвиждат корекции, и обясни, че няма как да прескочи нормативната уредба. От друга страна ставката за ТБО на бизнеса няма да бъде променяна, като предприятията ще продължат да заплащат същите такси за битови отпадъци, каквито и досега. 

Повишаването на общинските данъци Димитров мотивира с необходимост в държавния бюджет, унаследени от предходното ръководство. Още влизайки в сградата на Общината, градоначалникът посочи, че финансовото състоянието на Пловдив не е такова, каквото е било представено от предишното управление. 

По думите на Зико стана ясно, че има много договори без финансиране, други със завишени стойностите, а примерите били много. Сред тях той посочи басейна "Младост", неосигурено финансиране при два обекта на Спортния диспансер, мега проектът "Модър - Царевец, както и обществената поръчка за Водния цикъл, която била завишена с 10 млн. лева.

"Очакваме пари за Околовръстното шосе на Пловдив, за Модър-Царевец, за пробива под гарата", посочи Димитров и обясни, че трябва да затегне финансовата дисциплина.