Зарязаването с коронавирус става все по-лесно, а възрастовата граница на заболелите пада. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия доц. Ангел Кунчев. 

"Ако хората не разберат, че вирусът е реален и заплахата не ни е подминала, може да последваме сценария на Италия и Испания", коментира той. По думите му вече е необходим по-малък контакт, за да се заразим с вируса, а в момента 10 носители заразяват 11 души.

Той посочи като основен проблем, свързан с кризата с коронавируса, факта, че 40% от населението не вярва в неговото съществуване. На второ място, според него, е липсата на квалифициран персонал. "Можем и 5 000 легла да разкрием, но няма кой да ги обслужва", изтъкна Кунчев. И прогнозира, че там, където има огнища на вируса, ще има и проблем с медицинския персонал. Не се предвижда обаче да бъдат командировани специалист. 

Според доцента, първите ваксини ще бъдат достъпни догодина. Към края на годината те ще бъдат експериментални и едва ли ще стигнат до България. По думите му, първоначално те ще бъдат много труднодостъпни. 

Кунчев коментира и отсъствието от ефира на ръководителя на НОЩ: "Ген. Мутафчийски си върши работата. Не му е работа всяка вечер да е по телевизията", каза той.