„Звук като е земетресение е било, децата се обадиха, че е имало земетресение и са се разбягали, цялата къща се е разклатила”. Това заяви пред TrafficNews.bg Стефан Делчев – собственик на една от пострадалите къщи от скали днес.
Малко след 19 часа в събота скали от Таксим пете в стария Пловдив се откъртват и падат върху две къщи на ул. „Рилски метох”. Те са нанесли значителни материални щети. В тази на семейство Делчеви били децата им.

Изпочупени са керемиди, прозорци и са откъртени част от терасите на къщите. Пукане на тепето се чува и в момента, като опасност от падане има на още 4000 тона скали. Най-сериозните поражения са нанесени в съседния имот.

Пораженията в първия имот - ТУК

Постройка на Пловдивския университет виси в момента от склона. Нито гражданска защита, нито представители на община Пловдив обаче са реагирали на сигнала за падналите скали. Това не е първият инцидент тук.

„Там падна един камък огромен, колкото кола и една зидария също виси и може да падне. Трябва да се почисти, защото всеки един момент могат да паднат, тъй като висят. Трябва да се изгради и нова стена, защото този насип нищо не го държи и при положение, че постоянно валят дъждове, това ще го измие и бутне и него”, каза още Делчев.

Пораженията от птичи поглед - ТУК

В понеделник сутрин експерти ще направят оглед на пострадалите къщи в подножието на Таксим тепе в Пловдив.

TrafficNews.bg