Значителни материални щети нанесоха падналите скали върху две къщи на ул. "Рилски Метох" в Стария Пловдив, за което TrafficNews.bg съобщи първи. 

Най-сериозните поражения са нанесени в къщата на покойната Ана Гребенарова - майстор на керамичните съдове. Ето какво написа внучката й Ани до TrafficNews.bg:

"Доварът, който падна снощи е към сградата стопанисвана от ПУ факултет по химия и биология в стария град. Задният им двор излиза на скалите над къщата ни. По думите на зам. ректора Румен Киров, дворът се стопанисва от Община Пловдив, а само сградата е към университета.

Има все още необезопасени конструкции лежащи на скалния склон, крепящи се на арматура от бетона или на някое случайно дърво. Ако и те паднат щетите ще са в пъти повече, включително конструктивната цялост на къщата ми. Покривната плоча на стълбищната клетка е вече разбира отстрани на стрехата. Ако големите цели бетонни парчета паднат, или отгоре плочата, която виси на пръст тръгне заедно с къщичката, която университета си е построил за парник, аз оставам без къща. Не знам какво правим ако вали дъжд.

Снощи подадохме сигнал към гражданска защита, които отказаха да дойдат, защото се занимавали само с "бедствия и аварии". Проведохме разговор с дежурния към р-н Централен, който "прие" сигнал без да пита за адрес, името ми или телефонен номер за връзка. Само от пожарна охрана дойдоха и посъветваха в понеделник сутрин да се говори с началника им, за да се издаде някакъв констативен протокол за случилото се. Аз ще се обадя на застраховател, за да направим протокол на щети /въпреки, че не съм застрахована/ и на инженер-конструктор, за да прегледат къщата. И се чудя дали изобщо да спя тук или да се изнеса към ателието.", пише обитателката на пострадалия имот. 

Снимки на щетите от птичи поглед вижте в галерията.

Пораженията в съседния имот - ВИЖТЕ ТУК

Първата новина - ТУК

TrafficNews.bg я