Най-голямата сделка за годината с жилищен имот в Лос Анджелис е извършена от българин. С тази новина излезе американското издание "Варайъти", което назовава и имената на купувача - Христо Йорданов Христов.

Става дума за огромно имение с обща площ от над 30 декара, от които 1325 кв. метра са застроени. Крайната цена е в размер на умопомрачаващите 34 640 000 долара.

Имотът първоначално е бил оценен за 55 милиона, "така че Христов - или който действително е купил този колос - е сключил добра сделка, но разбира се това зависи от гледната точка", пише "Варайъти".

Преди българския му собственик, имотът е бил притежание на д-р Дъг Барнс, създател на компания, произвеждаща очила.

Барнс се опитва да продаде имота си от 2015 година, когато го обявява за продан за 55 млн. долара. Бизнесменът е купил къщата през 2011 г. за много по-малка сума – 11 млн. долара.

Работата му обаче е предимно в щата Тексас и по тази причина той решава да се отърве от ненужния си имот в Калифорния.

Луксозното имение се намира само на няколко пресечки от хотел "Бевърли Хилс" и "Сънсет булевард".

Според "Варайъти" новият му собственик е "изтъкнат търговец на оръжие от България или негов едноименник".

Първата част от предположението изглежда напълно достатъчна, след като бизнесмен с тези имена отдавна е популярен у нас. При това не само в качеството си на оръжеен търговец, а и на специалист в покупко-продажбата на луксозни имоти.

Христо Христов стана известен през 2013 година, когато инвестира над 2 млн. евро в апартамент в една от най-скъпите сгради на австрийската столица Виена.

Според местното издание "Виртшафтсблат" негови съседи там са петролни шейхове, шефове от "Газпром", германски и австрийски предприемачи – всички до един милиардери.

Още тогава става ясно, че Христов не купува имота за собствено ползване, а с инвестиционна цел. Той е избрал възможно най-евтиния апартамент в сградата, който по-късно да препродаде на многократно по-висока цена заради елитната компания около него.

С много висока степен на вероятност може да се предположи, че стратегията е дала резултат, след като 6 години по-късно Христо Христов продължава да развива имотния си бизнес, при това в далеч по-големи мащаби.

Това е и причината, поради която едва ли някой ще го види да обитава новозакупеното имение в Бевърли Хилс.

Сделката във Виена обаче стана повод в българските медии да се появят публикации за бизнеса му.

Към 2013 г. 53-годишният тогава мъж е съсобственик на една от най-мощните оръжейни фирми у нас - "Сейдж консултантс".

В годините назад фирмата на имотния българин печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията, пише "Стандарт".

(BG) Имението в "Бевърли Хилс" - лукс, водопад, басейн... $35 млн.Variety пусна снимки на имота, чието придобиване се превърна в сделката на годината

Сделката на годината в Бевърли Хилс: Българин с имение за $34,5 млн.Имението е придобито от юридическо лице, свързано с Христо Йорданов Христов