На 2 септември тази година Салма Хайек ще навърши 54 години. Годините обаче въобще не ѝ личат, а ключът към това е правилната грижа за тялото и кожата. През 2015 година тя казва пред списание „Glamour“, че идеята за красотата и рутината, която следва са ѝ предадени от баба ѝ.

Звездата признава, че винаги е обичала гримовете и започва да ги използва, когато е на 14 години. Повечето от тях обаче се озовават на лицата на приятели и роднини и къщата на Хайек се превръща в козметичен салон. За таланта на актрисата научават и колегите ѝ от театралното училище и всички те я посещават преди да отидат на снимки, пише Tialoto.bg.

Преди няколко години звездата основава и своя козметична компания Nuance. Признава, че се впечатлява от цялостния процес, а не само от крайния резултат. „За крема ми против стареене аз казах на производителите какво да сложат вътре. Бяха шокирани, защото не знаеха за повечето съставки“, казва Хайек пред „Glamour“ през 2015 година.

Добавя, че всичко е научила от баба си, а съставките са родом от Мексико. Тайната й съставка е дървесна мимоза, която в страната се използва за лечение на жертви, пострадали от изгаряне. Според Хайек, тя възстановява кожата най-добре и именно затова я слага в кремовете си.

И тъй като не всички имаме баби, които живеят в Мексико и могат да ни снабдят с магическа съставка срещу стареене, Салма Хайек от години споделя тайните си, с които побеждава годините.

Не мие лицето си сутрин

„Баба ми е казвала, че през нощта кожата се снабдява с всичко, което е изгубила през деня. Също така, ако се измия хубаво вечер, ще бъда ли мръсна на сутринта?“, казва Хайек пред „New York Times“. 

 

Вместо да мие лицето си сутрин, актрисата просто го напръсква с розова вода, за да събуди кожата си. Признава, че това е много по-добрата алтернатива и също така е решение срещу стареенето. Антиоксидантите, които се намират вътре подобряват кожата ви и успокояват възпаленията.

Овлажняване

Понякога Хайек може да пропусне розовата вода и да премине направо към овлажнителите. Според нея, човек сам трябва да прецени кога да използва този продукт, защото всяка кожа е различна и се нуждае от определена грижа. Въпреки това, актрисата съветва да не забравяте овлажнителя, особено ако тръгвате на дълъг път.

Кокосово масло за премахване на грим

Вечерната рутина на Салма е малко по-комплексна от сутрешната. Това обаче не означава, че тя залага на много козметични продукти. Напротив, актрисата винаги е споделяла, че не обича да се затрупва с ненужни неща и винаги купува това, от което има нужда. 

Звездата смята, че кожата се възстановява сама през нощта и затова ти трябва да я подготвиш внимателно за този процес. Хайек започва почистването на лицето си с кокосово масло, което използва за премахване на грима. 

След това затопля мокра кърпа в микровълновата печка, напръсква я с розова вода и я оставя върху лицето си, за да премахне остатъците, които може да е пропуснала. След като е отворила порите си с топлата вода, актрисата е готова за следващата стъпка – измиване със студена вода.

Понякога актрисата използва маска за лице от собствената си козметична линия, но често залага и на бабината рецепта – малко овесена каша, малко вода или бадемово мляко и малко мед. „Оставяте го да се накисне и това се превръща в чудесен почистващ препарат, който прави кожата ви мека“, казва тя пред „New York Times“.

Ексфолира умерено

„Честото ексфолиране може да окаже влияние на кожата ви за кратко време, но не мисля, че е добро решение цял живот“. Според „Women's Health“, честото ексфолиране може да причини повече негативи отколкото позитиви на кожата ви, защото това може да причини лющене.

Съветът на експертите е ексфолирането да се прави един-два пъти на седмица, за да може да премахнете мъртвите клетки от горния слой на кожата и да позволите на останалите козметични продукти да проникнат по-добре.