Температурите в Европаса се увеличили с повече от два пъти по-високи от средните за света през последните 30 години, според доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Последиците от това затопляне вече се наблюдават, като сушите, горските пожари и топенето на ледовете се случват на целия континент. Европейският доклад за състоянието на климата, изготвен съвместно със службата на ЕС "Коперник", предупреждава, че тъй като тенденцията на затопляне продължава, извънредните горещини, горски пожари, наводнения и други резултати от разпадането на климата ще засегнат обществото, икономиките и екосистемите.

От 1991 до 2021 г. температурите в Европа се затоплят със средна скорост от около 0,5 градуса по Целзий на десетилетие. Това има физически резултати: алпийските ледници са загубили 30 метра дебелина на леда между 1997 и 2021 г., докато ледената покривка на Гренландия също се топи, допринасяйки за покачването на морското равнище. През лятото на 2021 г. Гренландия имаше първите регистрирани валежи в най-високата си точка, станция Summit.

Човешкият живот е загубен в резултат на екстремните метеорологични събития. В доклада се казва, че през 2021 г. метеорологичните и климатичните събития с голямо въздействие - 84% от които са наводнения и бури - са довели до стотици смъртни случаи, пряко са засегнали повече от 500 000 души и са причинили икономически щети, надхвърлящи 50 милиарда долара.

"Европа представя жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са в безопасност от въздействието на екстремни метеорологични събития", заяви генералният секретар на СМО проф. "Тази година, подобно на 2021 г., големи части от Европа бяха засегнати от обширни горещи вълни и суша, подхранвайки горски пожари. През 2021 г. изключителни наводнения причиниха смърт и опустошения".

Той също така установи, че тази тенденция е много вероятно да продължи, като в бъдеще се прогнозират повече метеорологични бедствия. Той прогнозира, че температурите ще се повишат във всички европейски райони със скорост, надвишаваща глобалните средни температурни промени, подобно на предишните наблюдения. Тъй като климатът се затопля до 1,5 градуса над прединдустриалните нива, метеорологичните събития ще се ускорят, като все по-намаляващите летни валежи вероятно ще причинят опустошителни суши. Екстремни дъждове и наводнения вероятно ще последват в по-късните месеци във всички региони с изключение на Средиземно море.

Въпреки че докладът прави мрачно четене, има някои добри новини. В него се отбелязва, че много европейски държави са били много добри в намаляването на емисиите на парникови газове, а емисиите в ЕС са намалели с 31% между 1990 и 2020 г. Европа също така предприе действия за защита на хората от най-лошите последици от извънредната ситуация с климата, като системите за предупреждение за екстремни метеорологични условия защитават около 75 % от хората, докато плановете за действие в областта на топлинното здраве са спасили много животи.

"От страна на смекчаването, доброто темпо за намаляване на емисиите на парникови газове в региона трябва да продължи и амбицията трябва да бъде допълнително увеличена. Европа може да играе ключова роля за постигането на въглеродно неутрално общество до средата на века, за да изпълни Парижкото споразумение за климата", каза Таалас.

Има редица причини, поради които Европа се е затоплила по-бързо от други части на света. Той има висок процент земна маса, която се затопля по-бързо от морето. Арктика и като цяло високите северни ширини са и най-бързо затоплящите се региони в световен мащаб и сравнително голяма част от Европа е в северните ширини.

Системите за обратна връзка също могат да допринесат, като изсъхнала почвена влага, което означава, че температурите се повишават по-бързо, като по този начин изсушават почвата повече. Друг пример за обратна връзка е уязвимостта на Европа към двойни струйни потоци.

Този "двоен" ефект се случва, когато струйният поток временно се раздели на две, оставяйки зона на слаби ветрове и въздух под високо налягане между двата клона, което причинява екстремна топлина. Тези двойни потоци стават по-вероятни, тъй като земната маса се нагрява в началото на лятото.

Проучване в Nature Communications, публикувано по-рано тази година, установи, че Европа е "гореща точка на горещите вълни", отчасти защото двойните струйни потоци представляват около 35% от температурната променливост.

Други учени приветстваха доклада, като посочиха, че европейските градове са "топлинни острови" и по този начин усещат повече екстремни температури. Даниела Шмид от Института Кабот и Училището за науки за Земята в Бристолския университет заяви: "Когато се съобщава за глобално затопляне, фокусът винаги е върху средната глобална стойност, в момента 1,1 градуса по Целзий. Но има големи разлики, като голяма част от океана се затопля по-малко, приземява се повече и повече, колкото по-далеч до полюсите отивате. Нашите градове на върха на това са топлинни острови, както много от нас се чувстваха през това горещо лято.

"Във Великобритания горещата вълна това лято доведе до близо 3000 допълнителни смъртни случая сред хората над 65 години. Горещините и сушите заедно засегнаха транспорта по европейските реки, производството на енергия, нашите екосистеми и нашите хора. Тези рискове само ще се увеличават с всяко нарастване на затоплянето и намаляването на тези рискове по-трудно, колкото по-дълго чакаме.

... Имаме малка услуга, която да поискаме. Милиони се обръщат към "Гардиън" за отворени, независими, качествени новини всеки ден, а читателите в 180 страни по света сега ни подкрепят финансово.

Вярваме, че всеки заслужава достъп до информация, която се основава на науката и истината, и анализ, вкоренен в авторитета и почтеността. Ето защо направихме различен избор: да запазим нашите репортажи отворени за всички читатели, независимо от това къде живеят или какво могат да си позволят да платят. Това означава, че повече хора могат да бъдат по-добре информирани, обединени и вдъхновени да предприемат смислени действия.

В тези опасни времена една търсеща истината глобална новинарска организация като "Гардиън" е от съществено значение. Нямаме акционери или милиардери, което означава, че нашата журналистика е свободна от търговско и политическо влияние – това ни прави различни. Когато никога не е била по-важна, нашата независимост ни позволява безстрашно да разследваме, предизвикваме и разобличаваме властимащите.