Множество въпросителни около организацията на работа и влизането на посетители и публика предизвика новата заповед на Министерството на здравеопазването в културните институции в Пловдив.

„Заповедта, която изисква задължителен Зелен сертификат  за 100 процента от персонала, вменява работодателят да следи дали има такъв. В същото време по Кодекс на труда аз не мога да задължа никого нито да се имунизира, нито да се тества. Единственото, което мога да направя, е да пусна служителя в платен отпуск. Но в театъра почти сме изчистили отпуските си. Четем заповедта, а тя е йезуитска  и с пожелателен характер. На първо място ще търсим указания от Министерство на културата”, коментира директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев. Той допълни, че по отношение на публиката нещата са ясни – в театъра ще се допускат само зрители с необходимия документ.

„Друг е въпросът, че може да се получи така, че да играем пред 10 човека, което е абсурдно”, завърши Кръстев.  Той събира екипа си днес следобед, за да решат как ще процедират при така създалата се ситуация.

„Ръководството на Кукления театър сваля представленията си до края на седмицата. Зрителите могат да си възстановят парите на касата в театъра”, обяви директорът на трупата Петър Влайков.

„Въпреки желанието ни да работим, отменяме спектакъла „Дама Пика” и съботно-неделните – „Принцесата и свинарят” и „Дракончето с теменужените очи”.  Очакваме по-точни инструкции от Министерството на културата  за организацията на работния процес. Имаме много въпроси, които трябва да получат отговори – как да удостоверяваме автентичността на сертификатите, след като нямаме право да изискваме личен документ, с кое приложение да сканираме сертификатите, след като не знам Министерство на здравеопазването да е одобрило и посочило конкретно такова? Иначе при нас 62 процента от екипа ни е ваксиниран и преболедувал”, каза още Влайков.

Допълнителни указания от МК и Община Пловдив очаква и колегата му Красимир Линков, който е начело на Градската художествена галерия: „Ние имаме 27 човека екип, които са разпръснати из много сгради. На практика в едно помещение не се събират много хора, друга е темата за посетителите. Ще трябва да направим едно проучване колко от специалистите ни са ваксинирани и преболедували”.

Директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров също не бе наясно как ще процедира със служителите, които нямат необходимия Зелен сертификат.

„При нас над 60 процента от хората са ваксинирани, за останалите ще мисля какво да правя. Иначе за посетителите – ще проверяваме сертификатите им на касата на музея”, каза Тодоров.

Екипът на Държавна опера-Пловдив е значително по-подготвен за ситуацията, тъй като ръководството е въвело тестване на персонала още от месец септември. 

„Още от месец септември съм въвела антигенни тестове за екипа ни. В операта работят 180 артисти, а заедно с техническия екип стават 220 човека. Затова се наложи още тогава да въведем тестване два пъти седмично. В състава ни едва 37 процента от хората са ваксинирани и преболедували и е рисково, заради големите екипи, ангажирани в спектаклите ни.  Слава богу, че можем да си позволим тези извънредни разходи, защото те са за наша сметка”, каза доц. Нина Найденова и допълни, че на много места в Европа вече е въведено тестването като средство за овладяване на заразата – във Виенската опера, например, в договорите на артистите пише, че подлежат на тестване на два пъти на ден, сутрин с антигенен тест, а вечер – с ПСР. Тя допълни, че тепърва ще мислят как да стимулират публиката да посещава събитията от афиша на културната институция.