Графичната изложба „Различия” на студентите Антоан Стойков и Ирина Василева от Националната Художествена Академия в София, беше открита в петък в Пловдив. На изложбата присъстваха много гости, приятели и преподаватели. Експозицията от графични произведения, предизвика огромен интерес сред посетителите, които не пропуснаха да задават въпроси за техниката на изпълнение на творбите. От своя страна, авторите отговаряха на всеки въпрос с голямо внимание.

Това е първата самостоятелна изложба на двамата студенти от НХА в София, със специалност магистратура по Графика. Произведенията им включват серии графични цикли, както и отделни творби и екслибриси. Техниките на изпълнение са различни: офорт, акватинта, бюрен, суха игла, селиграфия и монотипия.

Освен впечатляващи с техниката на изпълнение, бяха и заглавията на творбите: „Демон”; „Пролет”; „Отпечатъкът на времето”; графичният цикъл „Шумът в тишината” и екслибриси /Антоан Стойков/ и имената – „Богомолка”; графичен цикъл „Самота” и цикъл от селиграфии и монотипии /Ирина Василева/.

4. Antoan Stoikov-Demon.jpg  Антоан Стойков "Демон"; техника-офорт

Двамата автори дадоха интервю за TrafficNews.bg. Вижте какво разказаха за изложбата, която е част от първия по рода си фестивал "Графики в Капана", който ще се проведе в Пловдив през месец май тази година.

-Изложбата се казва „Различия”, откъде дойде името ѝ?

Ирина Василева: Изложбата се нарича „Различия”, защото има много различни теми и графични техники, нашият стил на работа също е много различен. Произведенията ни са представени в графични цикли от три или шест творби, които са под една обща тема.

Антоан Стойков: Опитахме се да включим разнообразни графични техники в тази изложба, ние много се различаваме като стил на работа и характери. Нашата изложба не подлежи на някаква обща тема и всеки графичен лист е различен от другите.

-Как се създаде идеята за изложбата?

Ирина Василева: Изложбата предшества „Фестивала на графиката”, който ще се проведе в Пловдив през месец Май тази година, но същевременно е и отделно събитие. Но на фестивала ще има и много други автори и ще представим графиката на хората, които не я познават, ще има демонстрации, а изложбата е отделна.

-Вие като млади автори, как си представяте реализацията си от тук нататък?

Антоан Стойков: Аз много държа на графиката и искам да продължа да се занимавам с това, което ми харесва. Но според мен в България няма как един млад творец да се изхранва само с рисуване и по-скоро трябва да имаме и някакъв друг вид занаят или професия, с която човек може да си докарва основни приходи, а графиката най-вероятно ще е странична дейност, която ще ми доставя удоволствие и надявам се, да ни популяризира.

Ирина Василева: И аз мисля така и се надявам след „Фестивала на графиката”, това изкуство да се популяризира, на повече хора да им стане ясно за какво става дума, защото малко хора знаят какво е графика, как се прави и какво представлява. И се надяваме този фестивал да го има и догодина, за да може повече хора да се докоснат до графиката, да разберат какво е и да я ценят.

Антоан Стойков: Целта на фестивала е да запознаем хората с графичното изкуство, което е малко чуждо за съвременния човек, а по нищо не отстъпва от живописта и скулптурата. Всяко изкуство има своята красота и ние искаме да я покажем на хората. Искаме да изкараме графиката от стерилните галерийни пространства и да я поставим пред очите на минувачите и така да провокираме техния интерес.

-Според вас галериите открити ли са към млади автори или работят само с изявени имена? Подпомагат ли изкуството на младите творци?

Ирина Василева: Не бих казала, в галерията си плащаш таксата, съответно излагаш изложба за една-две седмици или изискват определен процент при евентуална продажба, за всяка галерия е различно. Затова благодарим на нашите организатори за подкрепата, която ни оказаха.

-Какво бихте казали на другите млади автори, които тъкмо започват да се изявяват или да се занимават с изкуство?

Антоан Стойков: Най-важното е да не се отказват, те ще срещнат много трудности, които ние в момента имаме като изгряващи автори. Да не се отказват, въпреки препятствията по пътя, каквото и да стане. Важното е да положат много постоянство и труд, за да успеят и да имат вяра в себе си.

Ирина Василева: Ако се занимават с графика, да работят много съвестно. Графиката изисква повече време, човек трябва да е строг към себе си, има много работа, прецизност и добри отпечатъци. Да не се отказват и да работят усърдно.

-Какво бихте казали на галериите и на организаторите на културни събития?

Антоан Стойков: Художествените гимназии и академии в България създават доста добри кадри, които имат какво да покажат и според мен, галериите трябва да са малко по-отворени към младите автори, които са едно ново, мислещо и създаващо съзнание, което би показало нова гледна точка. Не трябва да се пренебрегват като млади автори, а трябва да бъдат изкарани напред и показани на широката аудитория от ценители, за да могат младите автори да имат опит и самочувствие и да могат да се развиват в тази среда и да правят това, което обичат – изкуство.

-Замисляте ли скоро нова графична изложба?

Ирина Василева: Да, имаме идеи за нова изложба, следва изложба по време на „Фестивала на графиката”. Там ще покажем още нови произведения, в нея ще вземат участие и много други автори. Фестивалът ще бъде тридневен, ще се състои на 22, 23 и 24 май, като ще има и демонстрации на различни графични техники на живо- литография, офорт, суха игла, висок печат, монотипия, ръчно колориране, гравиране на букви, ще се правят ръчни книжки. Фестивалът ще е много обширен и се надяваме да предизвика интерес на посетителите.

9. Irina-SamotaI.jpg  Ирина Василева "СамотаI"

Всеки, който има желание да разгледа изложбата „Различия”, ще може да го направи до 5 май в галерия "Trap Gallery" в Капана, входът е свободен.

Цветелина Велкова