Емилия Арабаджиева е носителят на специална награда „Пловдив” за цялостен принос. Дългогодишната директорка на Националната гимназия за сценични и екранна изкуства е едно от ярките лица в гилдията на художниците и съвсем заслужено получи признанието на журито за най-престижните призове в сферата на културата под тепетата. Церемонията се проведе тази вечер в залата на Дома на културата „Борис Христов”, а домакин на събитието бе БНТ-Пловдив.

Приза Арабаджиева получи от кмета Здравко Димитров, който поздрави всички артисти с най-светлия български празник - 24 май, и заяви готовността на Община Пловдив да подкрепя талантливите творци на града.

"Горд съм, че ви има", каза още Зико.

Арабаджиева пък призна, че не е очаквала да получи наградата сред такава достойна конкуренция в лицето на Никола Лаутлиев и Стефан Шивачев. Тя щрихира с няколко думи дългата си мисия да служи на изкуството на Пловдив: "Работила съм в театъра, киното телевизията. После поех Сценични кадри. И точно когато смятах да се оттегля, за да се посветя на собственото си творчество, някой реши, че училището не е нужно. Това ме амбицира и превърна Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в моя мисия. Благодаря за признанието - аз съм родена тук - в Пловдив, и винаги ще бъда тук", каза Арабаджиева.

Награда „Пловдив“ за дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството бе връчена за благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев, инициатива на Иван Димитров.

Хореографът Венцислава Еленска получи наградата от името на Иван Димитров. Връчи ѝ я заместник-кметът Пламен Панов.

„Тази награда е заслужена, защото всички знаем колко е трудно да имаш идеи, а още по-трудно е да ги реализираш. Каузата да направим паметник на проф. Кирил Дженев е достатъчно значима – този човек е направил неимоверно много за българското танцово изкуство”, каза тя.

В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“, където имаше силни предложения, отличието отиде при проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“.

„Радвам се на тази награда и в лично качество, но и защото една литературна история е отличена. Всички знаем, че хуманитаристиката е захвърлена в задния двор. Във всичкото опростачване това е добър знак”, каза проф. Протохристова.

За „Художествен превод“ бе наградена Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс.

БНТ - Пловдив за стойностното и последователно популяризиране в национален ефир на постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив - чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“ взе приза в категория „Журналистика в сферата на културата“.

„Когато преди две седмици си коментирахме, ако спечелим тази награда, какво правим, си казах – излизаме всички от екипа. Тогава моите болни от телевизия момичета и момчета казаха: „ще се разводни сценарият, имаме само една минута”. Благодарна съм им, защото те са и в празник, и в делник на работа”, каза шефът на БНТ-Пловдив Десислава Шишманова и благодари на целия си екип за всеотдайността и професионализма.

В раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ отличието бе за арх. Веселин Русев за сграда OrpheusApartments.

В раздел „Музика“ Пловдив се поклони пред таланта на Камен Чанев, който ни напусна без време, и отличи изпълнението му на арията È lasolitastoria от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа в спектакъла „Вратите на съня“ на фестивала OperaOpen 2020.

„Знам, че Камен Чанев е някъде там и ни гледа. Остави ни своя глас, който е послание, кауза. Тази награда ще отиде във фондацията, която ще организира конкурс за млади тенори догодина. Видяхме запис на Камен в изпълнение на арията „Nessun dorma” от „Турандот”. Тя започва с думите „Nessun dorma” – „никой да не спи”, и завършва с „Vincerò” – „ще победя”. Камен винаги ще бъде сред нас, защото даде много на този град, не само като артист и изпълнител на сцената. За Камен!”,каза директорът на Пловдивската опера Нина Найденова и вдигна към небето статуетката, която получи наградата от името на любимата на Чанев – Таня Иванова.

Проф. Даниела Дженева получи приза в категория „Танцово изкуство” за авторската хореография на музикално-танцовите произведения „Първа среща“, „Сдумали се“ и „Земята на Орфей“.

Проф. Дженева не пропусна да благодари на екипа си, защото без композиторите, музикантите, певиците и танцьорите това признание е немислимо. Тя също като колегата си благодари на публиката, която не се уплаши от пандемията и продължи да подкрепя трупата с присъствието си на концертите им.

Драматичният театър спечели награда „Пловдив за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти.

„Благодаря на всички в театъра – от първия до третия етаж. Те всички са част от тази награда. Блатодаря и на нашата взискателна публика, защото без нея няма да ни има и нас. Благодаря и на всички културни институти в Пловдив за творческата мощ, която генерираме заедно”, каза Кръстю Кръстев.

Призът в категория „Изобразително изкуство“ спечели Градската художествена галерия за Представителната колективна изложба „Графиката сега - Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска.

„Изключително съм щастлива за тази награда, защото тя е признание за пловдивските художници, които са изключително талантливи”, каза Моника Роменска, която излезе на сцената заедно с директора на ГХГ Красимир Линков.

Призът за „Аудио визуални изкуства и фотография“ получи Александър Богдан Томпсън за великолепната изложба „Орфей“ - 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук.

„Благодаря на Нина Найденова и Лили Бързева, че ме направиха пловдивчанин. Най-хубаво е да правиш нещо, което харесваш, и да получиш награда за това”, каза той.

Фондация „Балкански културен форум“ бе отличен с награда „Пловдив” в раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта” за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев.

В раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ бе отличена вокална група "Бамбини" при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за тържествения концерт-спектакъл "Пеем за България".

Емил Миразчиев пък е носител на приза в категория „Съвременни мултижанрови изкуства” за самостоятелна изложба "Пътят – продължаваме заедно".

Радвам се, че съм първият носител на награда „Пловдив” в тази категория. С нея призовете стават с една идея по-съвременни”, шеговито каза Миразчиев и после целуна пластиката на Димчо Павлов и каза: ”благодаря”.