В началото на ноември Пловдив отново ще бъде домакин на класния Plovdiv Jazz Fest, който по традиция събира редица големи джаз-музиканти у нас и по света.   

На 1 ноември пианистът и композитор Джейсън Моран ще представи трибюта си за Телониъс Монк с още десетина негови колеги на сцената, първокласни американски джаз музиканти. Веднага след него Хилда Казасян ще отдаде своята почит към великата Ела Фицджералд в компанията на JP3 - „С усмивка за Ела“.

На 2 ноември саксофонистът Дони МакКаслин и автор на последния албум на Дейвид Боуи „Black Star“ (за който получи две от наградите „Грами“ за албума тази година) ще гостува с квартета си, за да представи проекта си „Beyond Now“ от 2016 година, посветен на Боуи. Преди него на сцената ще бъде Христо Йоцов с най-новия си албум „Jazz Cats“.

На 3 ноември концертът ще се открие с последния проект на Антони Дончев с участието на Павел Терзийски и Росен Захариев, а след това традицията за четирима вокалисти на сцената този път ще продължат „Четирима господа пеят джаз“. Някои от тях са артисти, поставени в друга, различна от обичайната за тях музикална среда, но дръзко приели поканата - Свилен Ноев от „Остава“, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Павел Терзийски, в компанията на Октет Пловдив.
На 4 ноември фестивалът ще бъде закрит с концерт на законодателя Joshua Redman trio.

„Джазът е метафизика на самотата, но и на общуването. И на любовта. Знам, че не съм единствената, спасена и едновременно изгубена в тази музика. Знам, че въпреки тихите си вътрешни метаморфози, неизбежните си съмнения или пристъпите си за пауза (понякога по-дълга и необяснима), накрая винаги намирам смисъл да продължа да пея, да записвам, да разказвам историите на музиката, да организирам концерти без компромиси.

Без манипулации. Опитвам се да бъда честна спрямо представата си за добър вкус. Опитвам се да се отстранявам от пошлото, безнравственото, малодушието, имитацията, кича“, казва в своето обръщение към публиката организаторът на фестивала – пловдивската джаз-певица Мирослава Кацарова.

„Знам, че артистите, които избрах да поканим на предстоящото издание на Plovdiv Jazz Fest са отражение на идеята ми за най-смислен, модерен, разтърсващ, умен съвременен джаз. Знам, че ще бъде хубаво всички заедно да се потопим в дълбините на тяхната музика, да се радваме на живота, да се чувстваме откриватели, да вдишваме дълбоко джаз. Запазете си датите от 1 до 4 ноември за Пловдив“, допълва тя.