През 2024 година се навършват 90 години от рождението на именития български композитор и диригент, професор Иван Спасов. Завършил композиция в БДК при проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Георги Димитров и специализирал във Варшавската консерватория при К. Сикорски (композиция) и Ст. Вислоцки (дирижиране), Иван Спасов става един от основните двигатели на българския музикален авангард през 60-те и 70-те г. на ХХ век. Автор на огромно количество знакови творби в почти всички жанрове, сред които емблематичните „Мехметю, севда голема”, „Събор надсвирване”, „Български пасион”, „Човечеството – ХХ век” и много други, Иван Спасов е име от международна величина, с неизмерим принос не само към родната, но и към европейската музикална култура.

През 2024 г. по проект, който се реализира със средства заподкрепа на научната и художественотворческа дейност в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, гр. Пловдив, предстоида бъдат осъществени два концерта с творби на проф. Спасов и кръгла маса, посветена на неговия принос в музикалната съкровищница и на проблемите на музикалната култура на България от втората половина на ХХ век до наши дни. Първият концерт ще се състои на 20.04.2024 г. в залата на Академията. В програмата са предвидени хорови и камерни творби на композитора. В концерта участват: 

Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ЦПЛР-ОДК-Пловдив –диригент Милка Толедова, съпровод Юлия Петрова 

Младежка формация при НУМТИ „Добрин Петков“ – диригент Николета Енева, съпровод Злателина Коларова

Дамски хор „Тримонциум“ – диригент Ваня Атанасова

Хор „Детска китка“ при ЦПЛР-ОДК-Пловдив – диригент Яна Делирадева

Камерен хор „Иван Спасов“ – диригент Гергана Люцканова

Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – диригент Николай Гурбанов

Мариана Панова – сопран

Борислав Ясенов – флейта

Димитър Наков – пиано

Велислава Карагенова – пиано

Вторият концерт и Кръглата маса са предвидени за втората декада на месец октомври.

Всеки, който желае да присъства на предстоящия концерт, може да заповяда на 20.04.2024 г в зала „АМТИИ“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, гр. Пловдив в 18:00 часа. ВХОД СВОБОДЕН!

Доц. д-р С. Карагенов