Въпреки че САЩ допринася само за 5% от населението на света, страната е дом на почти 1/3 от масовите престрелки в света, които са се случили между 1966 и 2012 година. Там човек с лекотата може да се сдобие с оръжие, информира „Russia Today”. Изследването, озаглавено „Масови престрелки, огнестрелни оръжия и социално напрежение": глобален анализ на един изключително американски проблем”, е първия количествен анализ на всички наблюдавани престрелки по цял свят.

Проучването бе представено на годишната среща на Американската социологическа асоциация в Чикаго в неделя. Анализирайки данните от 171 страни между 1966 и 2012 г., авторът на изследването, който е и професор по наказателно правосъдие в Университета на Алабама – Адам Ланкфорд – установил, че САЩ има далеч повече масови престрелки, общо 90 в период от 46 години. Това са 31% от престрелките в света. Тази цифра е пет пъти по-голяма от втората страна в класацията – Филипините – която има 18 масови престрелки. поред Ланкфорд, това е връзка, която не може да бъде игнорирана. „Моето изследване предоставя емпирични доказателства, въз основа на моята количествена оценка на 171 страни, че количеството на огнестрелните оръжия, притежавани от цивилни, е най-силният показател за броя на масовите престрелки”, сподели Ланкфорд.

„Досега всички просто спекулираха относно връзката между огнестрелните оръжия и масовите престрелки. Моето изследване предоставя емпирични доказателства за положителната връзка между двете". Ланкфорд също посочи друга причина за високия процент на масови престрелки в САЩ. Той предполага, че на гражданите се обещава „американската мечта”, но доста често те не успяват да постигнат високи нива на успех, които са им били гарантирани.

„В САЩ, където много хора са социализирани да предполагат, че могат да достигнат големи нива на успех и да постигнат американската мечта, може да има особено високи нива на напрежение сред тези, които се сблъскват с блокирани цели или отрицателни социални взаимодействия с връстниците си, колегите си или шефовете”, казва Ланкфорд. Тези нива на напрежение, често в комбинация с депресия, шизофрения, параноя или нарцисизъм, създават смъртоносна комбинация, добавя професорът.

„За съжаление, поради някаква комбинация от напрежение, психични заболявания, както и американската идолизирането на славата, някои от извършителите се поддават на ужасна мания за величие и търсят славата чрез убийство”, пише Ланкфорд в своето проучване. „Те точно разпознават, че единственият начин да могат да гарантират появата на своите имена и лица в списанията, вестниците и телевизията е чрез избиването на невъоръжени мъже, жени и деца.”

Според Ланкфорд, тези, които извършват масови разстрели в САЩ също имат 3.6 пъти по-голяма вероятност да използват няколко оръжия, отколкото чуждестранните стрелци. „Като се има предвид факта, че в САЩ има над 200 милиона повече огнестрелни оръжия в обръщение от всяка друга страна, не е изненадващо, че нашите извършители са по-склонни да се въоръжат с множество оръжия, отколкото чуждестранните престъпници”, споделя професорът. Стрелците в САЩ са по-склонни да атакуват училища, фабрики/складове и офис сгради от нарушителите в други страни. Междувременно чуждестранните нападатели имат „значително по-голяма вероятност” да нападат при военни условия – в бази, казарми и контролно-пропускателни пунктове.

Ланкфорд предположи, че САЩ „вероятно може да намали броя на своите нападения в училищата, на работните места, както и масовите разстрели на други места, ако намалят броя на оръжията в обръщение". Чрез своя анализ, Ланкфорд установил, че останалите страни, разположени на челни позиции по притежавано оръжие – Йемен, Швейцария, Финландия и Сърбия – са в рамките и на 15-те странни с най-много масови престрелки на глава от населението. „Това не е случайно”, каза той, като подчерта връзката между лесния достъп до притежаването на огнестрелно оръжие и масовите убийства. Проучването на Ланкфорд използвало определението на ФБР за масово убийство, което твърди, че като такива се класифицират убийствата на четири или повече души. Проучването изключва случаи като домашни инциденти, както и престрелки с участието на банди, вземане на заложници или грабежи.