Неизвестни пробваха да проникнат във вътрешността на някогашно противоатомно скривалище, намиращо се на самия център на Стара Загора, в градинка до Съдебната палата, драматичния театър „Гео Милев“ и офиса на Банка ДСК, пише Монитор.

Бомбоубежището е построено в края на 50-те години в подземията на съда, който по онова време е бил седалище на градската управа. До него се стига през таен вход, който от години е заварен. Възрастни старозагорци припомнят, че някога подобни скривалища са били направени за ръководителите на окръзите и по-големите градове, вътре и имало  складирани храни и минерална вода, достатъчни за безопасно престояване за около месец.

В Стара Загора това убежище е било предназначено  за членовете на някогашния ОК на БКП, към тях е имало придаден „взвод за управление“, съставен от проверени за вярност към Партията запасни войници и офицери. Опитът за проникването е направен откъм помещение, служило някога за отдушник, до преди двадесетина години вътре и имало и огромни цистерни пълни с нафта за парното на палатата. Крадците са измъкнали тежащата около 200 кг външна защитна метална врата от релсите, по които тя се плъзга странично, но или са били подплашени или не са имали достатъчно сили, за да я отвлекат за скрап. Правен е бил опит и за срязване с флекс и на вътрешната врата, но тя не е поддала.

Запознати със ситуацията твърдят, че от много време в стоманобетонните подземия няма нищо ценно, последно от там били изнесени стари противогази, а в момента част от стаите се ползвали за стари съдебни архиви. Четири такива бункера има в същинския център на Стара Загора: единият е в мазетата на централната пощенска палата, другият е в основите на някогашния Партиен дом, където днес се намират регионалната библиотека, НОИ и административния съд. При строеж на нова сграда преди няколко години на улица „Сава Силов“ край седалището на общинската администрация багеристите се натъкнаха на старателно замаскиран стоманобетонен коридор, отвеждащ към подземието на жилищна кооперация, по стените ясно личаха надписи на немски език, останали отпреди 1944 година, когато в Града на липите е бил щабът на една от дивизиите на Вермахта.Бункер има и под скалите в парк „Митрополит Методи Кусев“, той и до сега е действащ и там е резервният команден пункт на Втора тунджанска механизирана бригада и достъпът до него е забранен.

Като легенда се разказва от спелеолози , че всички тези бомбоубежища били свързани  помежду си, майсторите им използвали останали още от древноримската епоха тунели. По някои от тях преминавали и подземните водопроводи за античната Августа Траяна, които и до днес се ползват за водоснабдяването на областния град.

Снимка: Христо Христов