Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за данъчни престъпления срещу Мариян Киров(37 г.), от Асеновград и  Стоян Чобанов (42г)., от гр. Сливен.

Мариян Киров е обвинен, че през периода от 12 ноември2008 г. до 13 януари 2010 г., като пълномощник на фирма “Корект Транс 1”ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за “Корект Транс 1”ЕООД в особено големи размери – 23 387,84 лева., като при упражняване на стопанската дейност и при водене на счетоводство на дружеството е съставил и използвал документи с невярно съдържание и е потвърдил неистина в писмени декларации по ЗДДС. Киров не е отразявал продажби по фискални бонове, издадени от електронни таксиметрови апарати с фискална памет.

Стоян Чобанов е обвинен за това, че през м. март2010 г., като управител и представител на “Корект Транс1”ЕООД-Пловдив, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за дружеството в особено големи размери  - 217 431,35 лева. В годишната данъчна декларация, подадена в ТД-НАП-Пловдив, обвиняемият е потвърдил неистина, като е декларирал нулев размер на дължимия от дружеството корпоративен данък, наместо действително установения от 217 413,35 лв.

Предвиденото от закона наказание за тези престъпления е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

По делото, което се състои от 30 тома, са призовани 141 свидетели, пет вещи лица, извършили експертизи, приложени са ревизионни актове и множество документи.

Четири дружества - "ОСУР", "БГ Груп", "Корект транс" и "Автосервиз Марица", са регистрирани на името на 40-годишния Стоян Чобанов."ОСУР" е фирма с 94 таксита, регистрирани в ДАИ, а преди три години БГ Груп" е имала около 200 таксита. В момента дейността и на двете дружества е прекратена. Тъй като обаче разрешителното на общината се вади за две години, такситата на "ОСУР" продължават да работят. Фирмата първоначално се е водела собственост на Георги Ненов, а впоследствие, с две прехвърляния, е преминала в ръцете на Чобанов. На адреса, посочен от Чобанов във всички фирмени документи, не са го виждали от години. А и няма как, тъй като апартаментът в сливенския квартал "Дружба" е продаден. Баща му - Ганьо Чобанов, е категоричен, че не е възможно синът му, който няма два лева за цигари, да притежава таксиметрова компания.

Дружеството е регистрирано през 2011 година на името на Георги Ненов, а след това е прехвърлено още няколко пъти. Всъщност според запознати името на фирмата изобщо не е избрано случайно - то е обратното на РУСО (старата абревиатура на НОИ). Георги Ненов пък има на свое име две дружества - "Орландо"и "ПАН". Последната е обърната абревиатура на НАП - Националната агенция по приходите. Според хора от бранша свързващото звено на всички тези дружества е Мариян Киров, тъй като той е професионално компетентното лица на фирмите. Киров обаче отрича собствениците да са "бушони". В момента той работи със собствена таксиметрова фирма - "Тимотей 2008". Киров е сред длъжниците на НАП. Срещу него в прокуратурата има образувани няколко досъдебни производства, част от които са прекратени. 

Очаквайте подробности по случая!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg