„Тежък комуникационен гаф”, така определи Иван Тотев анонса, с който Община Пловдив заяви намеренията си да изтегли рекорден заем от 120 млн. лева.  С изявлението на координатора на ГЕРБ за Пловдив тихата война между двата лагера в партията прерасна в открита.  

Чашата на търпението в организацията на ГЕРБ преля  заради намерението на градската управа да тегли огромния заем, като местният лидер на партията удари по масата.  Той използва на няколко пъти думата „мандатоносители”, която бе и ключовото послание към Здравко Димитров и целия му екип, а именно, че местната структура не може да бъде заобиколена.

„Ние от ГЕРБ, като мандатоносители, не сме обсъждали това предложение и няма как да имаме решение”. С това Тотев каза, че Здравко Димитров не може да управлява сам, прескачайки партията и хората вътре.  Още от самото начало Зико се опитва да измести центъра на властта, в който се взимат съдбовните решения в Община Пловдив.

Процесът започна още в предизборната кампания, когато щабът на Димитров бе отделно от  този на ГЕРБ -  с отделени хора, с отделно място, с отделна стратегия. Едва в последната седмица на кампанията Зико и останалите кандидати от ГЕРБ започнаха да работят заедно, но това бе бързо изоставено след победата.   Бяха изоставени и обещанията за „приемственост” между двете управления.

От първия ден кметът и няколко кръга около него започнаха фразите за тежкото наследство, оставено от Иван Тотев. Името му стана табу, като единствено бе използвана думата „старата власт”.  Покрай „старата власт” името на Тотев започна да присъства ежедневно в официоза на новата власт, разкривайки как е докарал той общината почти до фалит.

Всяко непопулярно решение бе свързано със „старата власт” – вдигането на данъците, прекратяването на обществени поръчки за важни проекти, а сега и рекордният заем.

Безспорно най-странното нещо бе интервюто на Илия Кирчев, който хвърли в пространството тегленето на дълга.  Стратегията да се „опипа” почвата с това интервю доведе до почти толкова катастрофални последствия, колкото и непремерените думи на Димитров пред БНТ, в който не даде отчетлив отговор защо и с колко ще се вдигнат данъците. Заради думите му редица медии излязоха със заглавия, че ТБО в Пловдив скача със 100%.

Този път „мандатоносителите” решиха, че те не могат да бъдат прескочени в този процес,а центърът на властта не може да се измести толкова лесно.  Хвърлянето на цифри в общественото пространство без да е минал пълния цикъл на преговори между политическите формации води до подобен тип отзвук. По-лошото е обаче, че Здравко Димитров се опитва да прескочи дори собствената си партия, а това няма да доведе до нищо добро в града.

Вероятно още следващата седмица в  ГЕРБ ще се съберат, ще се обсъдят нещата, Здравко Димитров и екипът му ще защитят намеренията си и те ще влязат за гласуване, с корекции или без.  Последствията обаче едва ли ще са за добро в отношенията между двете страни. С вчерашния акт партията каза на Зико, че трябва да му светне лампичката, че те не са безгласни букви, от друга страна кметът ще знае, че не може да разчита на безрезервна  подкрепа в Общинския съвет. Всъщност това беше повече от ясно в самото начало.  Резултатът от последващите актове обаче ще е, че двете страни ще се дистанцират още повече една от друга.

С все по-голямото обособяване на двата центъра на властта в управлението на Пловдив се очакват вътрешнопартийните боричкания да изместят още повече фокуса за развитието на града. Заложници на тях пък ще станат гражданите на Пловдив. Консолидацията между двата лагера в ГЕРБ вече  изглежда невъзможен, а процесът необратим.  Двата въпроса са кой лагер ще надделее и кога, защото има голяма опасност напрежението да не свърши до края на мандата. 

Община Пловдив тегли най-големия заем в историята си, взима до 120 млн. за инфраструктураКредитната линия ще бъде изразходвана за големите обекти на града в следващите 7 години

Иван Тотев: Защо точно 120 млн. лева? В ГЕРБ не знаем за този заем, тепърва ще обсъждамеГоворим за голям комуникационен гаф от страна на ПР-те в Общината, смята бившият кмет

Как политическите сили в Пловдив приемат тегленето на заем от 120 млн. лева от Общината?Вижте позициите на всички представени групи в Общинския съвет