Пловдив се готви да подпише договор за тегленето на рекорден заем от 120 млн. лева за инвестиции в инфраструктурата. Идеята днес бе анонсирана от зам.-кмета по финанси Илия Кирчев. Той обясни параметрите на кредитната линия, както и за какво и кога ще се харчат парите (вижте в линковете).

Община Пловдив тегли най-големия заем в историята си, взима до 120 млн. за инфраструктураКредитната линия ще бъде изразходвана за големите обекти на града в следващите 7 години

Как обаче бе приета новината от политическите сили в Пловдив, които са представени в Общинския съвет?  

Слави Георгиев, независим общински съветник:  Предложението е неразумно, а сумата огромна

„Доста неразумно предложение на този етап от развитието от Общината. Пловдив никога не е теглил талкова огромна сума, като не се знае дали това ще е в плюс на Общината. Първо трябва да видим какво е финансовото състояние на Община Пловдив. Ние имаме само някакви бегли коментари от Здравко Димитров и Илия Кирчев, но нямаме доклад, за да разберем какво се случва с бюджета, като и дали се налага тегленето на такъв заем.

Редно е да се покаже една програма за развитието на Пловдив в следващите четири години. Ние не сме видели такава. Дотук имаме само увеличения на данъци и намерения за теглене на заем. Без да има финансова обосновка, няма как да коментираме  тегленето на заем. Преди изборите се говореше за един нов морал в управлението, но виждаме, това, което се случва, че е извън Общинския съвет и контакта с гражданите.

От параметрите, което виждаме, става ясно, че този кредит ще изплаща след 7 години.  Идва криза в България и в световен мащаб, не мисля, че тегленето на подобен заем е разумно.  Недоумявам и защо не се търси държавно финансиране за големите инфраструктурни проекти – Варна, Бургас и София взимат от държавата, защо ние не го правим?”

Николай Радев, БСП: Този дълг ще се плаща от нашите деца и внуци

„Това за мен е изключително странно. Просто се определя едно число, без да се знае какви са необходимостите на Общината. Нашата политика, която обещахме на гражданите, е точно обратната. Община Пловдив сама трябва да прецени какво й е нужно, но е важно да се потърси и какви възможности има за подпомагане от държавата за сериозните инфраструктурни проекти.

Тръгва се с един огромен  заем, който Община Пловдив не си е представяла, че може да има.  Това, което прочетох – от една страна заемът няма да е за текущи нужди, а от друга се говори, че Община Пловдив е в лошо финансово състояние.  Тези странни противоречия ме навеждат към мисълта, че това се хвърля в общественото пространство, за да се проучи възможността да се тегли общински заем. Той няма да се плаща от нас обаче, а от следващия и по-следващия кмет, т.е. от нашите деца и внуци.

Борислав Инчев, ВМРО: Защо заемът е 120 млн. лева? Хвърлят се числа без да се знае за какво са

 „Да, може да се тегли кредит, но това означава, че държавата ни е казала – оправяйте се. С това се признава, че Община Пловдив не разполага със свободни ресурси. Големият въпрос  е защо са 120 млн. лева? Защо не са 240 млн. лева, а защо не 40 млн. лева? Защо се хвърлят в пространството едни големи суми, без да е ясно какво точно е нужно, кои ще са проектите.  За пореден път новата власт не комуникира с политическите групи, а през една определена медия се казва нещо, за да се види реакцията на хората. Това не са нормални процеси в една община."

Георги Титюков, Кауза Пловдив : Ако се тегли такъв заем, обектите трябва да са балансирани и важни

"В "Кауза Пловдив" не сме обсъждали подобно нещо и предложение. Най-важно е да видим параметрите на заема - дали е изгоден кредитът, а още по-важно - кои са обектите, които ще се финансират. Ще очакваме обществено обсъждане, ако е за ремонти на улици – не сме много съгласни. Ако има балансирано присъствие на важни проекти, това би било добро. Трудно е да се говори без да имаме конкретни параметри. Ще се запознаем с тях и тогава ще вземем решение."

Йордан Иванов, Демократична България: С това се разбива мита, че сегашната власт е близо до премиера

„Първо по ред и по важност -  преди 24 часа правителството  раздаде 3 млрд. лева. Пловдив го нямаше в списъка. От една страна е решението да не се отпуснат пари на Пловдив, а от друга се тегли заем. С това се разбива митът, че сегашната власт е близо до премиера.

На второ място е редно да се каже, че тегленето на заем е допустима мярка, но трябва сериозна аргументация за какво ще отидат тези пари.  Последно, но не и по важност - ГЕРБ нямат мнозинство самостоятелно да вземат това решение.

Така всичко е в ръцете на техните партньори, ние от опозицията сме ясни. Не виждаме това предложение да е аргументирано и устойчиво. Така топката е в ръцете на техните коалиционни партньори”

Георги Колев, ЗС "Ал. Стамболийски" :  Решението трябва да е добре обмислено

„Не сме се запознали с предложението на администрацията,но то трябва да бъде сериозно обмислено. Всеки лев, вложен в инфраструктура на Пловдив, е важен. Толкова сериозен административен акт и ангажимент трябва да се обмисли сериозно  -  ще се запознаем с предложението и тогава ще вземем решение.”

Евелин Парасков, Съюз за Пловдив: Ако се тегли заем, то да е за дългосрочни придобивки за града

„На първо място и ние разбираме от медиите за това предложение. Не съм запознат изцяло с него, но  е правилна насоката, че ако трябва да се емитира дълг,  то трябва да е за дългосрочни придобивки за града, които ще се ползват за дълги години напред.   Като намерения, вече чисто фиксално, предстои да се приемат отчетите и балансите на бюджета.  Към момента от „Съюз за Пловдив” не знаем какви са цифрите, като се запознаем с тях ще преценим. През годините ние сме изразявали становище по-скоро да не се теглят кредити, а максимално да се използва общинският ресурс. Тепърва ще се запознаем с проектите и тогава ще вземем решение."

Мнението на Иван Тотев и ГЕРБ:

Иван Тотев: Защо точно 120 млн. лева? В ГЕРБ не знаем за този заем, тепърва ще обсъждамеГоворим за голям комуникационен гаф от страна на ПР-те в Общината, смята бившият кмет