Лидерът на ГЕРБ в Пловдив и бивш градоначалник Иван Тотев изрази недоумението си от обявеното намерение на Общината да тегли огромен дълг от 120 млн. лева. Тотев заяви, че никой в ГЕРБ не е бил запознат с намерението и е на мнение, че става въпрос за тежък комуникационен гаф

„Мога да кажа две неща. Първо, това което казва Кирчев като експертиза, отговаря на истината и на финансовото състояние на Община Пловдив, категорично. Всичко това затваря темата за лошото наследство и всички други внушения, които се опитват определени кръгове да наложат през последните две седмици.

От друга страна говорим за голям комуникационен гаф от страна на ПР-те в Общината. Кирчев е експерт, а когато говорим за такива неща,  това са политически теми, а по тях трябва да говорят политици.

Ние от ГЕРБ, като мандатоносители, не сме обсъждали това решение и няма как да имаме решение. Тепърва трябва да се коментира, не само в ГЕРБ, но и с другите групи в Общинския съвет.  Защо ще теглим заем, какво ще се получи с него, кои са проектите и защо точно те?  Трябва да се направят обществени обсъждания, като само това нещо ще отнеме най-малко 6 месеца. Чак тогава ще се вземе решение, дали да се пристъпи към такова нещо или няма. Трябва да се отговори и  на въпроса – не е ли възможно за тези проекти да се потърси държавно или европейско финансиране“, заяви Тотев. Той каза, че ще се направи специална среща на тази тема в ГЕРБ и ще поискат на нея да присъства зам.-кметът Илия Кирчев. По думите на Тотев зам.-кметът по финанси вероятно е бил подведен.

„Преди да се хвърлят цифри в медиите, първо да се уточни числото. Може да се окаже, че са необходими 30 млн.,60 млн., защо точно 120 млн.? Ние нямаме решение в ГЕРБ, като тепърва ще се коментира тази тема, в момента не съм убеден, че ще влезе за гласуване скоро. Според мен е изцяло грешна комуникационна стратегия“, завърши бившият кмет.

Какво мнение изразиха останалите политически сили, вижте в линка:

Как политическите сили в Пловдив приемат тегленето на заем от 120 млн. лева от Общината?Вижте позициите на всички представени групи в Общинския съвет