Флашмоб с пародия на разсъблечени хора, вувузели, плакати, викове „Оставка” и бизнесмени, които възстават срещу полицейските репресии. И нито един полицай! Така изглеждаше протестът, организиран днес от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на ресторантьорите пред дирекцията на полицията в Пловдив на ул. „Княз Богориди”. Повод за недоволството на ресторантьорите стана акция на МВР в нощен клуб „Bushido” от ранните часове на 6 май. Униформени влязоха в заведението и до 6 сутринта проверяваха клиентите за наркотици. Близо 400 души бяха събличани от служителите на реда в тоалетните, обискирани и принуждавани да клякат. Резултатът от операцията досъдебни производства за 1 цигара марихуана и пакетче с 0,4 града бял прах.

Протестиращите поискаха оставката на директора на Областната дирекция на полицията Васил Костадинов. Те са категорични, че въпреки оправданията му, че не е разпореждал обиски, той носи отговорност за акцията и трябва незабавно да бъде уволнен дисциплинарно. Плакатите с надписи "Костадинов клекни", "Назначените от Пламен Узунов- ВЪН",  "УЗУНОВ - ЦАРСКИ ШИВАЧ", "ОСТАВКА ВЕДНАГА", "НЕ СМЕ ПРЕСТЪПНИЦИ" , "РАДЕВ, БЪДИ ПРЕЗИДЕНТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, НЕ САМО НА КОПРИНКОВ И УЗУНОВ", ясно показаха, че протестиращите са наясно с генезиса на срамната операция. Шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заедно с няколко човека от протестиращите  се опитаха да влязат в сградата на дирекцията на МВР, за да се срещнат с Костадинов, но не бяха допуснати. Директорът имал важна среща и не можел да  изслуша гражданите, от чиито данъци всъщност получава заплатата си.

Всъщност парадоксалното е, че въпреки че протестът бе обявен официално и разрешен от Община Пловдив, пред сградата на областната дирекция нямаше нито един униформен полицай. Нямаше и цивилни. Всъщност в рамките на протеста, който продължи около 2 часа, от областната дирекция не излезе нито един човек. Разбира се, зад дирекцията бе забелязан един от бусовете на Специализираните полицейски сили, което означава, че спецотрядът е бил вътре в сградата, но по една или друга причина, не са излезли пред входа на дирекцията. Каква е причината можем само да гадаем. Според Закона за митингите и събранията, след като протестът е разрешен, полицията трябва да осигури охрана, но такава всъщност нямаше. Не е ясно дали това отново е било по заповед на директора на полицията или полицаите се срамуват от случилото се. "Скриха се като мишоци", коментираха присъстващите. 

„Директорът очевидно нито желае да се извини, нито да подаде оставка. Това означава, че след понеделник протестите ще продължат и то в национален мащаб”, предупреди Алибегов. От браншовите организации обаче казват, че след като никой от Пловдив не поема отговорност, те ще настояват за оставките на министъра на вътрешните работи и на главния секретар на МВР, които всъщност също са пловдивчани.

Пред протеста излязоха също един от собствениците на комплекс „7  POINTS”  Деян Найденов и управителят на охранителната фирма Трафик СОТ Иван Петлешков, които също изразиха своето възмущение от беззаконията.  

„Тук съм, защото съм обиден и засегнат от обвиненията, които получихме от директора на дирекцията на полицията Костадинов по време на брифинга. Лично аз съм взел мерки охранителната компания да не допуска лица разпространители на наркотици в охраняемите обекти и това ви го гарантирам”, заяви Петлешков. „В  заведенията, които охраняваме не се допускат наркодилъри, не допускаме и лица от криминалния контингент. При нас няма наркотици, няма побоища . От години осигуряваме спокойствие за нашите клиенти. Акцията за проверка на това заведение не е за наркотици. Моите съмнения съм ги казал на компетентните органи”, добави Иван Петлешков, визирайки прокуратурата и проверката, която прави държавното обвинение по казуса.

Близо 300 протестиращи пред пловдивската полиция, директорът се криеВ протеста се включват служители на заведения от целия град

Алексей Петров: Поръчката за тази незаконна акция има пловдивски генезисТук се прави една демонстрация, първо се казва на публиката- „не трябва да посещавате това заведение”, а на хората, които го притежават- „трябва да се съобразявате”

Собственикът на Трафик СОТ подчерта, че лично е подавал сигнали на полицията като граждани за разпространение на наркотици и е нямало никаква реакция. Става въпрос за наркоразпространение в двор на едно от училищата в града преди време.

„Тогавашният шеф на полицията, който сега е директор на главна дирекция на полицията, отказа да ме приеме. Наложи се да сигнализирам медиите. Имаше и протест на родителите. В това разпространение на наркотици участва полицията, не казвам ръководството, но полицаи участват и това е факт. Търсете източника на престъпления другаде”, каза още Иван Петлешков.

„Нашите искания са повече това нещо да не се повтаря. Ние сме За проверките, но това унижение и да не ни оставят да работим си е жив рекет, което не може да се търпи повече. Искаме да се преустанови този начин на провеждане на проверки. Има варианти криминална полиция как да издирват разпространители на наркотици, а не да влизат и да събличат почти цялото заведени, да претърсват всички и да държат хората до сутринта, без право да напускат заведението. В следствие на случилото клиентите ни са притеснени, питат дали въобще ще отваряме, дали няма да има още такива проверки. Нормално е да са стресирани”, коментира собственикът на Бушидо Деян Найденов.

Той допълни, че Асоциацията на заведенията иска оставки, а той, като собственик на нощния бар иска това повече да не се повтаря. „Нека има адекватни проверки за наркотици, а не такива показни за демонстриране на сила, с влизане на хора с качулки и автомати. Какво търсят автомати в такива проверки, при условие, че вътре са млади хора. Ако имат информация за крими контингент, там ли ще ги арестуват и ще стрелят по хората ли?”, пита Найденов.

Неговите очаквания са да се разбере кой е поръчител на проверката на Гергьовден. Убеден е, че тя не е по решение на областната дирекция. „Спусната е отгоре”, заяви собственикът на Бушидо.

Преподавателят по национална сигуронст Алексей Петров също бе сред протестиращите пред сградата на МВР в Пловдив, както и обяви ден по-рано. Бизнесменът призова началника на МВР в града Васил Костадинов да се извини за т.нар. „гол обиск“ и обясни защо е на протеста.

„Причината да съм на протеста е само една: като човек, който познава методите на работа и един от най-големите привърженици на борбата с наркотиците. Оставам с разбирането за тази акция, че тя е насочена към бизнеса на тези хора. Смятам, че се използва държавната машина за елиминиране на конкурент или неудобния. Тревожното, бих казал жалкото е, че се използва полицията, която репресира млади хора, за да се постигнат поръчкови цели да съсипем бизнеса на някого“, заяви за TrafficNews Алексей Петров и подчерта, че акцията не е организирана от пловската полиция, но има пловдивски генезис. 

Днес, седми ден след позорната акция, в МВР и в Областната дирекция на полицията в Пловдив цари гробно мълчание по темата. министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев се разграничи от акцията, заявявайки, че нито е разрешавал, нито му е докладвано впоследствие. Директорът на полицията Васил Костадинов също избяга от отговорност , като заяви на брифинг, че това е субективно решение на водещия операцията. Всъщност операцията е на Криминална полиция, но по време на брифинга , там нямаше нито един представител на въпросния сектор. 

Очакваме в МВР да работят мъже на честта. Очевидно сме в дълбоко заблуждение!

Иван Петлешков: България се управлява от двама съветници на президента, които овладяват държавата!Бизнесменът каза, че това протестиращите да издигат плакати на голи тела, е алегория на случващото се в страната

Собственик на "Бушидо": 400 човека бяха унижени, акциите на МВР са целенасочениДеян Найденов смята, че е недопустимо в 21 век човешките права на хората да бъдат потъпквани така

Издевателства и унижения в пловдивски клуб! Полицаи съблякоха 400 души, държаха ги 5 часа под ключ ВИДЕОСвидетели разказват за брутален полицейски произвол. Полицията - рутинна акция!