Обиски на голо, унижения, затваряне за часове. Това са преживели близо 400 клиенти и персонала на пловдивския нощен клуб „Bushido” в навечерието на Гергьовден. Десетки пловдивчани, които са били в заведението, за да се забавляват, са станали жертва на нечуван полицейски произвол.

Акцията е стартирала в 1.30 часа , когато пред клуба спират пет полицейски буса , от които слизат близо 50 униформени. Част от тях са с маски, а някои с бронежилетки.  Начело на операцията е началникът на отдел „Наркотици” в ОД МВР Тодор Гарджев. Полицаите нареждат на диджея да спре музиката и да светне лампите. Предупреждават персонала, че партито е приключило и започват да проверяват личните документи  както на персонала, така и на клиентите. Междувременно входовете на „Bushido” са блокирани и никой не може нито да влезе нито да излезе.

@trafficnews Издевателства и унижения в пловдивски клуб‼️Полицаи съблякоха 400 души, държаха ги под ключ 5 часа. Обиски на голо, унижения, затваряне за часове. Това са преживели близо 400 клиенти и персонала на пловдивския нощен клуб „Bushido” в навечерието на Гергьовден. Десетки пловдивчани, които са били в заведението, за да се забавляват, са станали жертва на нечуван полицейски произвол. #trafficnewsbg #Plovdiv #fy #viral ♬ original sound - Trafficnews

„Заявиха ни, че който иска да си тръгне, трябва да мине през физически обиск и няма да пуснат никого без такъв. След това направиха три пункта в помещения, в които нямаше камери и всички клиенти трябваше да се наредят на опашка, за да бъдат проверени. Възмущението на хората беше огромно” разказа управителят на клуба Радослав Чилингиров.

Издевателствата не спират до тук. В помещенията, в които няма видеонаблюдение, клиентите са принудени да се съблекат голи, за да бъдат претърсени. Част от клиентите, с които разговаряхме, заявиха, че са били накарани да се съблекат и да клякат по няколко пъти.  Всеки от обискираните е разписал протокол, че у него не са намерени вещи и предмети, забранени от закона и че „няма възражение”. С въпросните протоколи клиентите са били освобождавани от дискотеката.

„Дойдох да празнувам рождения си ден. Просто не мога да повярвам, че това е възможно. Не съм предполагал, че мога да бъда подложен на подобно унижение”, разказа за TrafficNews млад пловдивчанин.

„Опитах се да говоря с хора, които чакаха на опашката за обиски и да ги снимам с телефона. Към мен се приближи полицай с маска и ми нареди да изтрия клипа. Аз категорично отказах, тъй като съм на работа и снимах единствено клиенти с тяхно съгласие. Тогава той ме блъсна и си изпуснах телефона. По-късно дойде друг полицай, отведоха ме в едно от сервизните помещения и там дойде началникът им, който ме принуди да изтрия клипа, на който хората се възмущаваха от действията на полицаите. Аз поисках да ми кажат името на полицая , който ме е блъснал, за да подам жалба срещу него, но ми бе отказано” разказа Никол Стоянова. 

Обиските са продължили повече от 5 часа, като последните клиенти са си тръгнали около 6 часа сутринта. Изнервен мъж дори се е съблякъл по боксерки насред заведението и искал, да бъде проверен на място, за да може да си тръгне. Жена от персонала е била отведена насила в 6-то районно, където е била принудена да бъде поемно лице.

„Акцията очевидно беше за наркотици, но доколкото знам, единственото, което намериха беше някакво пакетче на едно празно сепаре, като после извикаха момчетата, които седяха там” , разказа една от хостесите на заведението.

„През последните месеци полицията влиза на проверки по няколко пъти в месеца.  До този момент обаче не си бяха позволявали подобно отношение към клиентите. Аз съм повече от 20 години в този бизнес и досега не съм чувал за подобни акции. Това мина всякакви граници. Не мисля, че става дума за рутинна операция за наркотици, а за целенасочена атака срещу нашия бизнес.  Смятам, че резултатът, който се търси е да бъдат прогонени клиентите ни. В крайна сметка нито при тази, нито при предишни операции са задържани някакви дилъри или са открити нарушения” коментира един от собствениците на клуба Деян Найденов.

Собствениците на комплекса вече са се обърнали към адвокат и подготвят жалба, която ще внесат в прокуратурата.  „Този системен тормоз трябва да спре. Обмисляме и протест и в началото на работната седмица ще внесем уведомление в общината”, категоричен е Найденов. Клиенти, които са били обискирани, също са решили да пуснат жалби.

На наше запитване към ОД МВР – Пловдив, от пресцентъра съобщиха, че тази сутрин е проведена планирана специализирана операция по линия на наркотиците.

„Подобни акции се провеждат периодично. Образувани са 3 досъдебни производства” заявиха от полицията.  Те потвърждават, че хората са били събличани, като уточняват, че се касае за „личен обиск, който е ставал в  обособени помещения”.

Протоколите са по член 80 от  ЗМВР, който гласи:

(1) Полицейските органи извършват обиск на лице:

  1. задържано при условията на чл. 72,
  2. ал. 1; 2. за което съществуват данни, че носи опасни или забранени за притежаване предмети;
  3. Заварено на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред, когато има достатъчно данни, че у него се намират вещи, които са свързани с престъплението или нарушението;

 (2) Обиск може да бъде извършен само от лице, което принадлежи към пола на обискирания.

 

На този етап не е ясно с каква информация са разполагали органите на реда, за да извършат личен обиск на 400 души.

TrafficNews е изпратил въпроси до ръководството на МВР, ОД МВР – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив, като очакваме отговор от тях.

В продължението на темата очаквайте коментари от потърпевши клиенти, цялото интервю със собственика и коментар на юристи относно законността на полицейските действия.