Смятам, че акцията в клуб Bushido има пловдивски генезис”. Това заяви пред медиите ръководителят на катедрата по политически науки и национална сигурност в ПУ „Паисий Хилендарски”- Алексей Петров. Той присъстваше на днешния протест пред  Областната дирекцията на МВР-Пловдив, който бе  под надслов "Няма да търпим". Причината за него е скандалната акция в пловдивската дискотека "Bushido" на Гергьовдевден, когато 400 гости на клуба бяха разсъблечени, обискирани и унижавани от служители на пловдивската полиция. 

Алексей Петров спомена, че протестира и присъства тук в лично качество. Пред TrafficNews той заяви, че определя акцията като полицейщина и, че вината за нея не трябва да бъде търсена в тези, които са я изпълнявали.

Оценявам тази акция с дъх на „цветановщина”, тъй като аз, както съм имал най-хубавите професионални години в системата на МВР, така и от същата система съм почувствал най-ужасното. Бяха ми отнети близо 11 години от живота, но не се сърдя на нито един редови полицай ако забелязвате. Тук не бих казал ,че става дума за непрофесионализъм, става дума за някаква своеобразна форма на махмурлук на властта може би. Който махмурлук е използван в този момент, за да се елиминира бизнеса на някого. За съжаление инструментът за постигане на тази цел е полицията и редовите полицаи , които имам усещането, че са извършили това с отвращение. Няма такъв метод на работа, няма такъв закон, който да позволява това да се случи!Каза бившият служител на силите за антитероризъм.

Той ясно заяви, че ръководителят в тази сграда трябва да помисли дали да продължи. „Мисля , че всеки човек може да сбърка. Хубаво е по-рано или днес той да излезе и да каже, че всеки прави грешки”, допълни Петров.

Експертът по национална сигурност отговори и на няколко въпроса на репортер на TrafficNews:

-Вече една седмица се сблъскваме с пълно мълчание от страна на властите, никой досега не е поел отговорност за тази акция. Как си обяснявате това мълчание?

- Още повече се затвърждава моето мнение по конкретния случай. Това е зададено малко по-отгоре и не е зададено от оперативната необходимост да бъде обискиран някой, който притежава наркотици.

-Вие споменахте, че тази акция има пловдивски генезис, но не е поръчана от директора на МВР-Пловдив. Кой стои зад нея тогава?

- Такива са ми първоначалните данни от тази сутрин, но се надявам в следващите няколко дни да си доизясня ситуацията. Аз съм известен с това, че назовавам всичко с истинските имена. В близките дни ще заменят с „цветановищината” с нещо друго. Вероятно друг феномен ще се появи. На тези хора, които са действали по този начин, някой им е поднесъл много миризлива манджа, но те не са се усетили.  Оправдавам изцяло тези, които са работили, смятам, че не са го направили с зла умисъл , те просто изпълняват заповед. Вероятно им е разпоредено точно как да се държат, какви методи и средства да използват и това не е тяхна прищявка. Мисля, че някой по-горе стоящ по време на операцията е диктувал поведението им.

-Очевидно тук не можем да говорим за превенция или за търсене на хора, които разпространяват наркотици.

- МВР и службите отдавна не работят по така наречените обекти. Тоест процесът не започва от долу, където оперативният работник е установил, че някой прави нещо незаконно. Системата вече  много години работи  отгоре надолу.  Някой казва – „това е обектът  или другия е обектът”, а не онзи, който извършва престъплението. Този подход показва абсолютно същото. Нещата са много елементарни, аз нямам съмнение, че в тази сграда оперативните работници имат списъка на всички дилъри в Пловдив. Ако е имало такива в този клуб, те можеха да обискират само тях, да ги задържат. Тук се прави една демонстрация, първо се казва на публиката- „не трябва да посещавате това заведение”, а на хората, които го притежават- „трябва да се съобразявате”.

-По време на брифинг, директорът на МВР-Пловдив каза, че обществото трябва да бъде готово да приеме част от правата му да бъдат нарушени  в полза на някакви хипотетични успехи за борба с наркоразпространението.

- Той твърди, че действията са извършени по закона за МВР, това е невярно твърдение. Няма закон в България или, в която и да е Европейска държава да се поругава достойнството и да се унижава човека, няма, а ние все пак сме европейска страна, а не Северна Корея.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл!

На протеста присъстваха над 300 човека, които пряко бяха засегнати от унизително отношение на полицията. Пред сградата, обаче липсваше каквото и да било полицейско присъствие, а директорът на пловдивската полиция не благоволи да разговаря с протестиращите.

Близо 300 протестиращи пред пловдивската полиция, директорът се криеВ протеста се включват служители на заведения от целия град

 

Собственик на "Бушидо": 400 човека бяха унижени, акциите на МВР са целенасочениДеян Найденов смята, че е недопустимо в 21 век човешките права на хората да бъдат потъпквани така

Издевателства и унижения в пловдивски клуб! Полицаи съблякоха 400 души, държаха ги 5 часа под ключ ВИДЕОСвидетели разказват за брутален полицейски произвол. Полицията - рутинна акция!