За да разберем днешния миш-маш в парламентарната ни политика, трябва да се върнем година назад. Тогава това правителство и това парламентарно мнозинство бяха единствено възможните. И никоя от партиите, участвали в тях не си представяше да си партнира с която и да било от останалите - нито “Демократична България” с БСП и с ИТН, нито “Продължаваме промяната” - с ИТН, а за БСП въобще не знам какво е искала, твърди политологът Димитър Аврамов в коментар за 24 часа. 

Единият от довчерашните партньори в управляващата коалиция - този, който я развали - “Има такъв народ”, от ден първи се държи деструктивно в българската политика, все едно че лидерът му Слави Трифонов е единственият носител на политическа истина и справедливост. Това поведение на ИТН е политически еквивалент на Снежанка и седемте джуджета, които настояват, че без тях Коледата е невъзможна. Убедихме се обаче, че

нито тази политическа Снежанка носи радост по Коледа, нито джуджетата - подаръци

Напротив политическата Снежанка и нейните джуджета поискаха пари от националния бюджет, а не да дават на хората. Това не е моя интерпретация, а факт, потвърден от г-н Трифонов, който развали управляващата коалиция с два официални мотива. Първият е “Не ни дават пари за министерство, водено от министър на ИТН”. Вторият формален повод бе споменат като “Македония”.

Не мога да отмина безучастно пълното политическо невежество на лидера на "Има такъв народ" и на каквото е останало от тази формация в парламента, защото то достигна потресаващо високи нива. Ако приравним най-високата възможна степен на политическа глупост с най-високата точка на планетата Еверест, то ИТН вече са излетели в Космоса. Защо? На първо място Македония е географски и административен регион в Република Гърция. На второ място това, което у нас наричаме Македония, е фолклорна област, а онова от другата страна на границата е Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ), държава на 31 години, която фактически се преоснова с ново име като Република Северна Македония. Да настояваш, че онова нещо е в сърцата на българите означава, че живееш в пожелателна реалност.

Тази пожелателна реалност заедно с пожелателното политическо мислене са второто, което създава проблеми на управляващата коалиция. ПП и ИТН очевидно смятат, че това, което се появява в главите на техните лидери, е политическа мисъл, но е много грешна заблуда по няколко причини. Едната е, че за да имаш политическа мисъл, трябва да познаваш политическия процес и да знаеш, че той е резултат от наличие на политически идеи и ценности, изразявани от хората, които дадени формации представляват. Политическият процес, създава политическо общество, а то създава държавата. Да припомня, че ИТН първоначално се бяха самоназовали “Няма такава държава” - име израз на абсолютна липса на политически интелект.

ИТН е политически еквивалент на народна песен,

т.е. стихийно структурирали се думи и мисли в главата на един човек, които преминаха в организация, която вече започва да се връща обратно към предишното си стихийно състояние. При ИТН не функционира разбирането, че политиката като общностен процес на взимане на решения. Организационнитея модел, върху който работи “Има такъв народ” варварски, прилича на структурата на племе. Подобни съществуват в африканските общества, където политиката е предвоенно състояние, и отчасти в Близкия изток - например в страни като Ливан.

Но да се върна към “Продължаваме промяната”, хора които се представят като модерни и образовани в западни университети. Те привнасят механично в политиката корпоративно мислене, създават пожелателна реалност и се заблуждават, че имат политически виждания, при това правилни.

Всъщност хората, които наистина се занимават с политика знаят, че политическият процес е основан на представителство и на системното убеждаване на обществото от страна на политиците, че техните идеи и тези са правилни и приемливи. ИТН и ПП не формират политическо представителство. Те създават пожелателна политическа реалност и я хвърлят в медиите.

Това е и един от проблемите, който развали управляващата коалиция. Тя не можеше да е стабилна, когато две водещи формации в нея нямат представа какво е политическия процес, а лидерите не разбират природата на политиката и политическото общество.

Пълната политическа неадекватност на ПП и ИТН направиха така, че

БСП, която винаги е изглеждала като ретроградна политическа сила, сега изглежда като стабилна и прогнозируема

Никой през последните 30 години не успя да превърне БСП във фактор на стабилност. Това изглеждаше невъзможно! Очевидно не и за ИТН и ПП обаче.

Лидерите на тези формации до вчера уж имаха общи политики и бяха партньори, а днес се обвиняват едни други, че са представители на мафията. Ако си знаел, че този с когото управляваш, представлява мафията, тогава си лъгал избирателите си, когато си ги убеждавал, че си работил против мафията.

Ако пък не си знаел, че партньорът ти е представител на мафията, тогава си политически невежа, който няма право да представлява хората. И в двете ситуации не се очаква избирателите да простят на ПП и особено на ИТН.

Държа да подчертая, че не поставям под съмнение личната почтеност на лидерите на двете формации. Много е вероятно Слави Трифонов и ИТН да са убедени, че създадоха политическа криза, защото са почтени. Много е вероятно намеренията на г-н Петков, г-н Василев и групичката около тях също да са почтени. Въпросът не е кой колко е почтен. Въпросът е, че България не може да си позволи да бъде управлявана от "политически глупаци”, които твърдят, че са почтени. Подчертавам "политически глупаци, а не "глупави хора”. Очевидно е, че извън политиката лидерите на ПП и ИТН не са глупави хора. В политиката обаче те забъркаха сложен и опасен за страната миш-маш от кризи.

Преди година обществото постави ГЕРБ в пълна политическа изолация. Сега заради действията на ИТН и ПП

ГЕРБ бавничко изплува и се опитва да се представи като разумен фактор в българската политика

И това се случва въпреки факта, че през последната година ГЕРБ не беше представил никакъв позитивен политически дневен ред, който обществото да одобри. Откъм него идваше политическо съскане, фучене и негативен прочит на политическите процеси. Въпреки, че получиха сериозно политическо доверие през есента на 2021 г., ПП и ИТН за 6 месеца похарчиха цялата обществена енергия. Този провал е разпределен между двете партии. Въпросът коя е по-виновна, може да бъде задаван, но е второстепенен.

Позитивни неща все пак се случиха. Например закриването на специализираната прокуратура. Кирил Петков и Слави Трифонов обаче се провалиха в това да създадат и поддържат стабилно политическо мнозинство.

Но най-големият провал е, че мястото на България като сериозен и надежден член на ЕС е поставено под съмнение. По въпроса с ветото за членство на РС Македония изглеждаме като общество, което не схваща ЕС като политически съюз, който работи чрез намиране на съгласие. Неспособността ни вътре, у нас, да намерим адекватна рационална позиция за това съседите ни да започнат преговори за членство в ЕС, поставя България в неприятна ситуация. Оттук нататък другите страни в ЕС ще могат да ни казват “не” дори без аргументи, когато на нас ни трябва “да”. А на нас ни трябва “да” за влизане в еврозоната през 2024 г. и в Шенген.

Възниква важният въпрос, на който трябва да си отговорим честно - защо страна, чието общество не може да произвежда политически консенсус за важните неща, трябва да бъде подкрепяна?

Колкото до създадената политическа криза, вариантите са два - конюнктура или нови избори

Конюнктурата е свързана със създаване на безпринципно мнозинство в 47-ото НС или чрез функциониране на плаващи мнозинства, структурирани на корупционен принцип. Тоест дали мнозинството ще се запази чрез депутати отцепници от ИТН, или още по-лошо - ще бъде съставен кабинет, подобен на този на Любен Беров през 90-те години, предстои да видим. И двата варианта са възможни, но не са добри.

Мнозина смятат, че чрез разцепването на ПГ на ИТН, което е в процес, може да се случи мнозинство от 121-122-ма души. Само че такова мнозинство може да функционира няколко месеца. То няма да спечели политическо доверие, а без доверие не може да се управлява.

На този фон предсрочните избори изглеждат като нелош сценарий за препотвърждаване на политическото доверие на хората към отделните партии.

Преди тях, разбира се, ще има вот на недоверие, който, ако мине, г-н Петков ще се окаже първият премиер в българската история, свален с такава парламентарна процедура.

След това обаче ще му бъде връчен нов мандат за съставяне на правителство. И тогава е напълно възможно ПП, ДБ и БСП, ако още смятат, че може да участват в едно мнозинство, да потърсят парламентарна подкрепа. Най-вероятно

ще се насочат към остатъците

от ИТН или формации, които многократно наричаха мафия през последната година, например ГЕРБ, чийто председател Кирил Петков лично разпореди да бъде задържан - задържане, което съдът обяви за незаконно.

Дотук никъде не споменах “Възраждане”, защото те не могат да бъдат включени в разговор, в който се използва политически инструментариум.

Новите избори със сигурност ще създадат нова политическа ситуация в страната. Сега обаче не можем да прогнозираме какво ще се случи на тях, защото не можем да приложим днешното състояние на политическия и парламентарния живот към това след три месеца.

При нестабилни и непрогнозируеми политици, които не могат да представляват качествено избирателите си, обществото е готово на резки завои, подкрепяйки най-вече “формации на невинните”, тоест новите формации - онези, които се появяват на избори за първи път. Те обаче обикновено стават виновни на другия ден.