И министър-председателят Бойко Борисов взе отношение по темата за болничните. Според него фалшивите болнични ощетяват всичкии той поиска тест период за болничните. В рамките на месец-два специални комисии ще проверят къде и дали се издават фалшиви болнични. 

Фирмите получават през болничните повече пари, отколкото внасят като данъци по всички пера, недоволен е премиерът около схемата с болничните. Става въпрос за над половин милиард лева щети, твърди Борисов.

В същото време имало протести на компании, които искат да закриват заводи и да се местят заради това, че в Ихтиман например един доктор давал 200 болнични листа или дори 500 болнични листа. В същото време имало компания, която само за миналата година има издадени 105 000 болнични, стана ясно от думите му.

Ние сме изключително социална държава, заяви Борисов и отсече: Сега цялата държава ще се бори с фалшивите болнични. После - строги мерки. Фалшивите болнични ощетяват всички.

Премиерът обясни, че са ангажирали всичките сили на полицията, да не пострадат тези хора, които са болни, заради тези, които мамят.

Като дойде петък, знаете колко болнични се издават и хайде, в Гърция, критикува той, цитиран от news.bg. Министър-председателят е категоричен, че става въпрос за парите на хората. Населението е намаляло, а с 60% повече са се увеличили болничните, недоволен е Борисов. В същото време се увеличават разходите за здравеопазване. В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, заяви премиерът.

Припомняме, промяната, която се предлага при изплащането на болничните, е да се намали сумата, изплащана за първите три дни от болничния. В момента тя е 70% и се заплаща от работодателя. Предлага се процентът да се намали на 50%. Срещу мярката  преди дни възразиха остро синдикатите.