България вече си има и първият милиардер. Това е 29-годишният математик Владимир Тенев. След години учене, неспирен труд, упоритост и златна бизнес идея той успява да докаже, че човек може да забогатее само с ума и качествата си. Той завършва математика в университета Станфорд през 2013 г. и заедно със съквартиранта си Байджу Бат създават компанията „Робинхуд“. Само четири години по-късно тя вече е оценена от банкери на Уолстрийт на фантастичните 1,3 милиарда долара. Анализатори дори коментират, че сумата дори е малка и прогнозите са съвсем скоро да се удвои 2-3 пъти.

В основата на огромният успех стои създаденото от Тенев и Бат мобилно приложение Robinhood, което предоставя безплатна търговия на фондовите борси. Макар и звучащо съвсем просто, изобретението на нашенеца е на път да направи революция на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки обикновен човек може да търгува на борсата през смартфона си, пише bgjournal.info. И то без никаква комисиона, за разлика от традиционните брокерски фирми като Scottrade и E*Trade, които начисляват такса за всяка транзакция, за да покрият разходите си за физически обекти, служители по продажби и бюджет за маркетинг.

Към днешна дата приложението вече има почти три милиона клиенти в САЩ. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при транзакции за общо 50 млрд. долара.

В свое интервю Владимир Тенев и партньорът му Байджу Бат казват, че целта им е експанзия и в Европа. За целта обаче те се нуждаят от сериозно финансиране за инвестициите си. Това ги кара да потърсят съдружници.

Преди месец компанията получи инвестиция от 110 млн. долара от DST Global на руския милиардeр Юрий Милнер. Участието му е показателно за потенциала пред компанията, тъй като той е известен с успешните си капиталовложения във Facebook, Airbnb, Spotify и много други. Отделно в новия инвестиционен рунд се включиха и досегашни инвеститори като фондовете New Enterprise Associates, Index Ventures и Ribbit Capital. Досега Robinhood е набрала рисков капитал за общо 176 млн. долара, също и от други известни имена в Силициевата долина като Google Ventures и Andreessen Horowitz, както и от знаменитости като актьорите Ащън Къчър и Джаред Лето, рапъра Снуп Дог и певеца Джон Леджънд.

Robinhood прави пари по няколко формули. Фирмата изгради платформа, която позволява на други разработчици да предлагат подобни услуги без такси в собствените си приложения. През миналата година пусна и основния си източник на приходи – абонаментната услуга Robinhood Gold. Тя позволява на потребителите да пропуснат тридневното изчакване за депозити и да правят сделки веднага, както и да вземат на кредит до два пъти над сумата в сметката си, за да търгуват. Цената на Gold е от 10 долара на месец нагоре за потребителите с малки сметки, а има и по-висока месечна такса от 200 долара, която разрешава кредити до 50 000 долара. Тенев е в САЩ от четиригодишен. Израснал е в столицата Вашингтон и от малък се интересува от математика и финанси. Дори в едно интервю признава, че на 12 години е направил първата си борсова транзакция – купува акции на Palm, производителя на PalmPilot, и удря 1000 долара.

Двамата съоснователи се запознават, докато учат физика и математика в Станфорд. След време стават съквартиранти. Впоследствие пътищата им временно се разделят – Тенев започва академична кариера, а Бат навлиза във финансовия сектор. Всичко съвпада с финансовата криза и през 2009 г. Бат се свързва със състудента си с предложение да стартират собствена компания. „Сложихме всичките неща, които притежаваме, в един стар Infiniti Q45 от 1997 г. и пътувахме през цялата страна до Ню Йорк, за да основем малка компания за търговия с акции“, споделя Тенев преди година пред сайта Benzinga. Имат няколко идеи, като едната от тях е да правят софтуер за автоматизиране на борсовата търговия за клиенти като хедж фондове и банки.

През 2011 г. избухва движението „Окупирай Уолстрийт“, което вдъхновява младите предприемачи. „Мнозина загубиха доверие във финансовата система. В същото време някои вътрешни хора имаха информация и достъп до инструменти и решения, които останалите нямаше как да използват“, казва Тенев пред Huffington Post. Така в крайна сметка решават да съсредоточат усилията си върху решения за потребителите. „Видяхме възможност да използваме софтуера зад сложната алгоритмична търговия и да го предоставим на крайни клиенти“, разказва Владимир. Решението им съвпада с бума на финансовите технологии и така през 2013 г. в Пало Алто се ражда Robinhood. Започват бързо да наемат разработчици и да развиват продукта, а в края на 2014 г. е пусната и първата версия за iOS, последвана от тази за Android. Днес компанията има около 80 служители. „Фокусирахме се върху наемането на по-умни от нас. И ги слушаме“, казва Тенев по време на конференция през миналата есен.

Потребителите растат с бързи темпове. Повечето от тях са именно от милениум поколението (родени между средата на 80-те години и началото на XXI век) – в момента средната възраст на клиентите е 29 години. Създава се и общност – някои от тях обсъждат помежду си инвестиционни стратегии в групи във Facebook и Reddit.

Основателите на Robinhood планират да използват новия капитал, за да разраснат бизнеса си извън САЩ. Експанзията е трудна и заради регулаторните режими и пречки на различните пазари. Отделно Тенев и Бат удвояват усилията си, за да образоват новите потребители – вече работи система за препоръки, която цели да привлече нови клиенти.
Успехите на Robinhood ги правят едни от най-респектираните имена в Силициевата долина. През миналата година Тенев беше обявен за един от най-перспективните млади предприемачи в изданието на Forbes 30 Under 30 в раздел „Финанси“. През тази година Fast Company пък ги нареди сред най-иновативните бизнес лидери. А Тенев и Бат не мислят да спират, а да продължат да нарушават спокойствието на хищните вълци – брокери.