Увеличение на заплатите на военните може да има едва догодина. Такова ще бъде обсъждано в Бюджета за 2018-та. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов при посещение в Пловдив. В града той наблюдава тренировките на 68-ма бригада Специални сили, които демонстрираха как се процедира при залавяне на терористи.

Все още не е ясно на какво увеличение могат да се надяват професионалните войници у нас. "При 608 лева заплата сега на един редник, мисля, че това е една заплата, която не отговаря на рисковете на професията, на подготовката, която трябва да получи един военнослужещ. Според мен тя трябва да бъде, би ми се искало, тя да бъде поне 1000 лева, но това едва ли е възможно на този етап”, обясни Каракачанов.

Същевременно в армията има недостиг на финанси и някои войници дори влагат лични пари за дрехи и екипировка. Проблем продължава да е и недостигът на кадри. Над 5000 души не достигат в армията в момента, разкри военният министър. Според него връщането на казармата би осигурило между 16 и 18 хиляди военнослужещи на година.

„Знам, че проблемът е много дискусионен. Обществото или ще узрее за тази идея, или няма да узрее, но лично аз мисля, че това е перспективата”, обяви той. 

Докато тече дискусията за наборната военна служба, продължава работата по точките, залегнали в програмата на правителството – по-сериозно военно обучение в училище и доброволна военна служба.