Строителството на пловдивския зоопарка е извършено без инвестиционен проект, в разрез със  Закона за устройство на територията, Закона за обществените поръчки . Също така строежът е започнал преди да има влязла в сила екологична оценка. Договорът с фирмата „Запраянови – 03” е сключен без количествено стойностни сметки и  по цена искана от фирмата, пише в заключението си върховният касационен прокурор, който поиска от Окръжна прокуратура ново разследване на всички обстоятелства около строежа на пловдивския зоопарк.

Постановления от ВКП бяха представени от Десислава Желязкова и Слави Георгиев.  Жалбите бяха пуснати именно от бившата кметица на „Западен” преди 2 години в Окръжна и Апелативна прокуратурата, но оттам решиха, че няма налице престъпления или нарушаване на закона при строежа на Зоопарка.

От постановленията  на върховна прокуратура обаче става ясно, че са налице редица нарушения на закона при строежа на зоопарка.

По смисъл на закона всички тези нарушения говорят, че зоопаркът е незаконен и следва да бъде премахнат, пише още в мотивите на прокуратурата.  Освен това е записано, че трябва да се търси и отговорът на въпроса  за настъпване на немаловажни вредни последици  за общината, като част от престъпления по чл. 282 от НК, който е за престъпления по служба.

В заключението си от ВКП смятат, че има достатъчно предпоставки да се смята, че всички тези нарушения са направени умишлено с цел да се набави облага или да се навреди другиго. Върховният прокурор е отменил постановлението на Апелативна и Окръжна прокуратура и поиска ново преписка за образуване на досъдебно производство, като се взимат всички факти и обстоятелства, както и тяхната логическа обвързаност.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg