„Неудобни въпроси“ е мястото, където обсъждаме проблемите от нашето ежедневие. Всички ние преминаваме през различни етапи в живота си и опитът, който черпим от трудностите ни би могъл да е от полза за намиращите се в подобна ситуация. И понеже вярваме, че рубриката ще помогне на много от нашите читатели, задавайте спокойно вашите въпроси. На тях отговаря клиничният психолог Карина Бялкова и както етиката налага, запазваме анонимността на всеки от вас.
 
 
 
Още през 18-ти век, английският поет Уилям Блейк, който многократно заявява в творчеството си, че „изобилието е красота“, е казал „За да знаеш какво е достатъчно, трябва първо да разбереш какво е повече от достатъчно.“ Днес, триста години по-късно, сме крачка по-близо до това разбиране. 
 
Оказва се, че парите наистина могат да купят щастие. Колко точно е въпросът, на който учени от най-различни сфери се опитват да дадат конкретен отговор от дълги години. И най-после успяват - за да се чувства човек щастлив е необходимо да изкарва от $60 000 до $75 000 годишно или от 100 000 до 125 000 лв годишно, което прави между 8 300 лв и 10 400 лв месечно. 
 
Проучване на Галъп се допитва до близо два милиона души от 164 страни. Изследването включва въпроси относно доходите, удовлетвореността от живота и възприеманото благополучие. Според резултатите, посочените суми са идентифицирани като средностатистическия в световен мащаб оптимален диапазон за емоционално благополучие. Разбира се, наблюдават се и вариации по региони, като в по-заможните държави диапазонът е по-високо. 
 
Интересен факт е, че след като горната граница е премината, допълнителните приходи всъщност намаляват усещането за удовлетвореност, което означава, че най-богатите се чувстват по-нещастни. Увеличение на дохода от 100 000 до 130 000 например изобщо няма същата стойност за щастието, като това от 10 000 до 30 000. На какво се дължи тази тенденция?
 
Първо, според психолозите от университетите Пърдю и Вирджиния, които провеждат проучването, парите са важно условие за задоволяване на основните нужди на човека. След като тези основни нужди са задоволени, обаче, биваме мотивирани от други социални фактори или, иначе казано, от нещата, които не се купуват с пари. 
 
Второ, концепцията за хедонична адаптация играе голяма роля в усещането ни за щастие. Свикваме с това, което имаме и с колкото и повече пари да разполагаме, нещата, които можем да си купим с тях спират да ни носят удоволствие. Например, ако дълго си карал велосипед и си купиш кола, ще си много щастлив. Но ако си карал Бентли и си имал собствен хеликоптер или яхта, нищо не може да ти донесе същата доза щастие. Е, може би, космическа совалка...а после?
 
Трето, печеленето на много пари е свързано с редица странични ефекти, като увеличаване на стреса, прекалено много работа, намаляване на времето, с което човек разполага за собствените си нужди и т.н. С други думи, цената на прекомерното богатство е по-висока от стойността му. 
 
Разбира се, уравнението на щастието е много по-сложно от един счетоводен баланс. Да, парите играят роля в него, но са само един от факторите. Също толкова важни променливи са интимната връзка/брака, здравословното състояние и др. Не че ако спечелите един милион от лотарията няма да се почувствате изключително щастливи временно, но за дългосрочното усещане за задоволство от живота всъщност нямате нужда от тези пари.